Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ προτείνει η Κομισιόν – Αντιρρήσεις από τη Γερμανία

FT: Αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ προτείνει η Κομισιόν – Αντιρρήσεις από τη Γερμανία
Αύξηση του «ανώτατου ορίου ιδίων πόρων» στο 1,3% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους ζητά η Κομισιόν
Στην αλλαγή ορισμένων κανόνων που ισχύουν για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, προκειμένου να υπάρχει η ευχέρεια να στηριχθούν οι χώρες της Ένωσης και της Ευρωζώνης σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων.
Η κίνηση είναι μια απόπειρα της Επιτροπής να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος, Macron, ενώ καταφθάνει σε μία περίοδο που η Κομισιόν σχεδιάζει τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021 – 2027.
Ένα από τα μέτρα είναι η αύξηση του επονομαζόμενου «ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων», δηλαδή το ποσό που μπορεί να αντλήσει η Ένωση από τα κράτη μέλη σε ένα χρόνο.
Βάσει των νέων προτάσεων αυτό το όριο μπορεί να αυξηθεί στο 1,3% του ΑΕΠ από 1,2% του ΑΕΠ που είναι αυτή τη στιγμή.
Αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ ετησίως από το 2021 έως και το 2027.
Το χάσμα μεταξύ των πραγματικών δαπανών - επί του παρόντος περίπου 1% του ΑΕΠ - και του ανώτατου ορίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αξιολογούν την φερεγγυότητα της ένωσης.
«Χρειαζόμαστε κάποιο περιθώριο ελιγμών», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος η Ένωση να χάσει τον ανώτατο βαθμό αξιολόγησης, ΑΑΑ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν το σύστημα δανεισμού χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με Ολλανδία και Γερμανία, οι οποίες εκφράζουν σημαντικές αντιρρήσεις.
Άλλωστε η Angela Merkel ξεκαθάρισε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ότι η όποια αύξηση στον προϋπολογισμό θα πρέπει να κατευθυνθεί σε επενδύσεις και όχι σε παροχή στήριξης στις αδύναμες χώρες.
Μία ακόμη πρόταση από την Επιτροπή είναι να υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, προκειμένου να στηριχθούν χώρες που έχουν δεχθεί πλήγματα στην οικονομία τους.
Μέσω του «European Investment Stabilisation Function», θα μπορούν να δοθούν δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την Κομισιόν, όμως, να προσπαθεί αυτά τα δάνεια να είναι χαμηλότοκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης