Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι διαπραγματεύονται Θεσμοί και υπ. Ενέργειας - Στην ατζέντα δημοπρασίες ΝΟΜΕ και ΕΤΜΕΑΡ

Τι διαπραγματεύονται Θεσμοί και υπ. Ενέργειας - Στην ατζέντα δημοπρασίες ΝΟΜΕ και ΕΤΜΕΑΡ
Οι Θεσμοί φέρονται να βλέπουν κατ’ αρχήν θετικά την πρόταση για εξαίρεση της ενεργοβόρας βιομηχανίας από τις δεσμεύσεις ως προς τη μείωση των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ
Υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς παραμένουν μια σειρά από θέματα που άπτονται της ενεργειακής αγοράς, ορισμένα εκ των οποίων αν και φαίνεται πως έχουν ρυθμιστεί εντούτοις δεν αποκλείεται να επανέλθουν στο προσκήνιο.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΠΧΕΦΕΛ, ζήτημα που διευθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή και η οποία προβλέπει την μείωση της εν λόγω χρέωσης σε ποσοστό 35%.
Η ρύθμιση σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείεται να συζητηθεί καθώς οι θεσμοί συνδέουν την χρέωση προμηθευτή με τους χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, θέμα που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ΝΟΜΕ, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές.
Επιπλέον, στη διαπραγμάτευση θα εξεταστεί αν και πώς θα γίνει υποκατάσταση της συγκεκριμένης χρέωσης με τα λεγόμενα «πράσινα πιστοποιητικά» από το 2019 και μετά.
Οι θεσμοί εξετάζουν την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ που θα προκύψει για το 2018 (200 εκατ. ευρώ περίπου) από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή μέσω ενός νέου τέλους που θα θεσπιστεί αντίστοιχης απόδοσης, το οποίο θα πληρώνουν οι καταναλωτές και όχι οι προμηθευτές.

Προς εξαίρεση από τα μερίδια αγοράς η Υψηλή Τάση

Σε ότι αφορά στο θέμα των ΝΟΜΕ, το υπουργείο Ενέργειας έχει υιοθετήσει την πρόταση της ΔΕΗ για εξαίρεση της ενεργοβόρας βιομηχανίας από τις δεσμεύσεις για την μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ και την έχει παρουσιάσει στους θεσμούς.
Οι τελευταίοι φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να βλέπουν τη συγκεκριμένη πρόταση κατ’ αρχήν θετικά, αλλά να την συναρτούν με άλλες παραμέτρους προκειμένου να την κάνουν οριστικά αποδεκτή.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι και τα τρία θέματα, δηλαδή ΝΟΜΕ, ΠΧΕΦΕΛ και ΕΤΜΕΑΡ αποτελούν ένα κοινό πεδίο διαπραγματεύσεων με τις δύο πλευρές να υπαναχωρούν στο τέλος σε κάποια σημεία προκειμένου να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης