Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αύξηση 35 ευρώ με τις «διορθωμένες» επικουρικές θα πάρουν οι συνταξιούχοι τραπεζικοί

tags :
Αύξηση 35 ευρώ με τις «διορθωμένες» επικουρικές θα πάρουν οι συνταξιούχοι τραπεζικοί
Το υπουργείο εργασίας δεν  έχει προσδιορίσει πότε θα επιστρέψει τα αναδρομικά από τις εσφαλμένες κρατήσεις 
Με τις επικουρικές συντάξεις του Μαΐου , που θα καταβληθούν στις 3 Μαΐου θα διορθωθούν και οι εσφαλμένες παρακρατήσεις για τις οποίες ειδικοί και συνταξιούχοι διαμαρτύρονταν περίπου δύο χρόνια.
Ωστόσο το υπουργείο εργασίας δεν  έχει προσδιορίσει πότε θα επιστρέψει τα αναδρομικά από τις εσφαλμένες κρατήσεις  που εκτιμάται ότι αφορούν 220.000 συνταξιούχους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα αναδρομικά θα πιστωθούν το επόμενο διάστημα απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή αιτήσεων ούτε άλλη ενέργεια εκ μέρους τους.
Η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, σημαίνει αύξηση των επικουρικών για κάποιες «τυχερές» κατηγορίες συνταξιούχων όπως είναι οι συνταξιούχοι στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Ειδικά οι συνταξιούχοι τραπεζικοί υπολογίζεται ότι μέσω της επιστροφής  θα λάβουν αύξηση περίπου 35 ευρώ μηνιαίως .
Οι λάθος κρατήσεις αφορούν:
-την εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011 σε μηνιαίες επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ. Αυτή η εισφορά εντελώς παράνομα υπολογίζεται στο προηγούμενο μεγαλύτερο – αλλά ανύπαρκτο πλέον - ποσό της επικουρικής σύνταξης και όχι στο μειωμένο ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να γίνεται αυθαίρετα και παράνομα παρακράτηση πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προβλέπει ακόμα και αυτός ο νόμος.
--Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις κρατήσεις, που επέβαλλε ο μνημονιακός νόμος 4093/2012 σε όσους συνταξιούχους του δημοσίου έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ μηνιαία και όσους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έχουν σχετικό άθροισμα μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ μηνιαία. Μετά τον επανυπολογισμό - σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου - και την μείωση των επικουρικών συντάξεων εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν υπερβαίνουν πλέον αυτά τα όρια (με βάση τα οποία γίνονταν οι κρατήσεις).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης