Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Τσακαλώτος αποκαλύπτει τι σημαίνει αυστηρή εποπτεία - Έως 4 ετησίως οι αποστολές των ελεγκτών στην Ελλάδα μετά το μνημόνιο

tags :
Ο Τσακαλώτος αποκαλύπτει τι σημαίνει αυστηρή εποπτεία - Έως 4 ετησίως οι αποστολές των ελεγκτών στην Ελλάδα μετά το μνημόνιο
Η ευρωπαϊκή πλευρά ζητά διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από την εποχή των Μνημονίων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, χωρίς μάλιστα να έχουν τεθεί στο τραπέζι οι βασικές δυσκολίες της επόμενης μέρας για τη χώρα.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να δείξει ότι είναι η κυβέρνηση που θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, σχεδιάζοντας μάλιστα να εκμεταλλευτεί και πολιτικά ένα ακόμη «αφήγημα επιτυχίας», η πραγματικότητα έρχεται να προσγειώσει ένα ακόμη «όραμα» της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, γνωρίζοντας πολύ καλά τι ισχύει για τις χώρες που έκαναν χρήση των προγραμμάτων της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης, είπε μία ακόμη αλήθεια.
Σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.
«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε.
Η δήλωση αυτή φυσικά ήρθε μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου έλαβε και το μήνυμα των δανειστών ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να ακυρώσει τις ενέργειες που έκανε κατά τα μνημονιακά έτη.
Υπενθυμίζεται ότι η "καθαρή έξοδος" είναι ένας όρος που σχεδιάστηκε για να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος αποχώρησαν από τα δικά τους προγράμματα χρηματοοικονομικής βοήθειας, δηλαδή, χωρίς καμία διευκόλυνση παρακολούθησης και με πλήρη πρόσβαση στην αγορά.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχυθεί λόγω της πολύ μεγαλύτερης χρηματοδότησης που διαθέτει η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα.
Ως εκ τούτου, φαίνεται απίθανο ότι η έξοδος της Ελλάδας θα  είναι τόσο «καθαρή» όσο εκείνη των προκατόχων της και ο όρος θα έπρεπε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί μόνο για να περιγράψει την έλλειψη προληπτικής πίστωσης ή οποιονδήποτε μηχανισμό παρακολούθησης.
Οι χαμηλές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις στα επόμενα χρόνια και τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευκολύνουν μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα.
Το προφίλ του χρέους και η σχεδιαζόμενη δημιουργία αποθεματικού - "μαξιλαριού ασφαλείας" θα μπορούσαν να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα πιστωτική γραμμή ή δάνεια στο πλαίσιο νέου προγράμματος, μετά το 2018, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη όσον αφορά στην πειθαρχία της χώρας.
Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια επιτυχής έξοδος μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κηρύξει πρόωρες εκλογές το δ' τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι το 2019 αναμένονται περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, παγώνοντας κάθε προσπάθεια λόγω προεκλογικής περιόδου.
Η προοπτική της πιθανής οπισθοδρόμησης στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι αυτό που ανησυχεί περισσότεροι τους πιστωτές, οι οποίοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας.
Έτσι, η συζήτηση θα εστιάσει στην πιθανότητα «καθαρής» ή «υποβοηθούμενης» εξόδου, με την ευρωπαϊκή πλευρά πιθανό να απαιτήσει διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αν και με μεγαλύτερο περιθώριο απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εγκριθεί από το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης