Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall Street, με εταιρικά στο επίκεντρο - Κάτω του 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ

Οριακή άνοδος στη Wall Street, με εταιρικά στο επίκεντρο - Κάτω του 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ
Με οριακά κέρδη άνοιξε η Wall Street, καθώς υποχωρεί ελαφρώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ 
Με οριακά κέρδη άνοιξε σήμερα (26/4/2018) η Wall Street, μία ημέρα αφότου οι τρεις δείκτες έκλεισαν με ήπια άνοδο, καθώς ορισμένα θετικά αποτελέσματα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,2% στις 24.140 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,4% στις 2.651 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραφε ισχυρά κέρδη 1% στις 7.075 μονάδες.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινούνται σήμερα ελαφρώς χαμηλότερα, παραμένοντας, ωστόσο, σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, περί τις 16:30, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρούσε στο 2,99%, από το 3,033% που είχε «αγγίξει» χθες.
Την ίδια ώρα, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί στο 2,48%, ενώ του 30ετούς διαμορφώνεται στο 3,18%
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς κόστος δανεισμού των ΗΠΑ ξεπέρασε την Τρίτη (24/4) το ψυχολογικό όριο του 3% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ χθες διεύρυνε την άνοδό του.
Στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων συμβάλλουν οι αυξημένες προσδοκίες για μια περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ταχύτερη του αναμενομένου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal reserve, Fed).
Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί, το ενδιαφέρον επέστρεψε στα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή του Facebook ενισχύεται περισσότερο από 8%, καθώς το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χθες καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το α’ τρίμηνο του 2018.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Advanced Micro Devices σημειώνει ισχυρά κέρδη άνω του 12%, στον απόηχο των κερδών που ανέφερε για το α’ τρίμηνο, που επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η μετοχή της UPS ενισχύεται κατά 2%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενισχύθηκαν κατά 15% τα κέρδη της για το α’ τρίμηνο του 2018, στα 1,35 δισ. δολ.
Στον αντίποδα, η μετοχή της General Motors υποχωρεί κατά 2,3% μετά τη «βουτιά» 60% που εμφάνισαν τα κέρδη της για το α’ τρίμηνο 2018.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανέφερε καθαρά κέρδη 1,05 δισ. δολ. ή 1,43 δολ. ανά μετοχή, κατά 60% μειωμένα σε σχέση με τα 2,61 δισ. δολ. ή 1,75 δολ. ανά μετοχή του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, αν και οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,24 δολ. ανά μετοχή.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στις αμερικανικές μετοχές προσφέρουν και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό άνω των 48 ετών την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2018, ήταν κατά πάσα πιθανότητα προσωρινή.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (26/4/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 24.000, στον εποχικά διορθωμένο αριθμό των 209.000, την εβδομάδα έως τις 21 Απριλίου 2018 - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 230.000.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 3,5% του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εκτός αεροσκαφών, υποχώρησαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, τα στοιχεία για τον οποίο αναθεωρήθηκαν, δείχνοντας μια αύξηση 0,9% αντί της 1,4% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε και η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα παραμείνει έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα εάν κριθεί απαραίτητο.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι είναι πιθανή μια παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Για το επίπεδο των επιτοκίων, ανέφερε πως «αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».
«Η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής κρίνεται αναγκαία για τη στήριξη των πληθωριστικών πιέσεων έως τον στόχο», εξήγησε ο Mario Draghi.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» στρέφονται στην ιστορική συνάντηση που θα έχουν αύριο Παρασκευή 27 Απριλίου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae in, με απώτερο στόχο τους να χαμηλώσουν οι τόνοι της έντασης που κυριάρχησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των δύο κρατών και να εδραιωθούν τα βήματα προς την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης