Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Ελλάδα εφαρμόζει ορθά το πρόγραμμα προσαρμογής - Εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα

Fitch: Η Ελλάδα εφαρμόζει ορθά το πρόγραμμα προσαρμογής - Εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα
Οι ελληνικές αρχές αποδεικνύουν ότι τηρούν τις δεσμεύσεις τους, τονίζει ο οίκος Fitch
Στην επίτευξη ενός εντυπωσιακού πρωτογενούς πλεονάσματος για δεύτερη διαδοχικό έτος αναφέρεται report του οίκου αξιολόγησης Fitch, με τον τίτλο «Greece Budget Surplus Shows Continued Fiscal Commitment».
Σύμφωνα με τον οίκο αυτή η επίτευξη αποτελεί απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν πιστές στη δέσμευσή τους για δημοσιονομική προσαρμογή.
Ως εκ τούτου ο οίκος θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, αλλά σε ποιο επίπεδο θα εξαρτηθεί από τον «όγκο» και τη «φύση» των μέτρων ελάφρυνσής του τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση ανάμεσα στους πιστωτές και στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο οίκος αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ βάσει της οποίας το πλεόνασμα έφθασε στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2017 από 0,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2016, ενώ αντίθετα ο ελληνικός προϋπολογισμός είχε εμφανίσει έλλειμμα 3,6% το 2014 και 5,7% το 2015.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε το 2017 στο 4% του ΑΕΠ.
«Αυτό υποδεικνύει μία εντυπωσιακή δημοσιονομική εμφάνιση.
Ο Fitch είχε εκτιμήσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφθανε στο 1,7% του ΑΕΠ το 2017, δηλαδή υψηλότερα από τον στόχο του προγράμματος του ESM που είναι 1,75%, εξαιτίας για των καλύτερων του αναμενόμενου εσόδων του προϋπολογισμού και της μείωσης των δαπανών.
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την άποψή μας για ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, για μείωση του πολιτικού ρίσκου και της ανάγκης λήψης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων στο μέλλον και πολύ καλής πορείας του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Άλλωστε αυτό αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο «Β» τον Φεβρουάριο 2018», τονίζεται στην ανακοίνωση του οίκου.
Παράλληλα ο οίκος προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης που η δημοσιονομική τους προσαρμογή είναι δομική και δεν ακολουθεί τον κύκλο της οικονομίας.
Μάλιστα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει, βασισμένο στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί (σ.σ.: εννοεί οι δημοσιονομικοί) για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι εφικτοί.
«Θεωρούμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2020 και μετά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ζενίθ του χρέους ήταν το 2016 και θα αρχίσει να υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό από το 2019, φθάνοντας στο 137% του ΑΕΠ το 2025, εάν φυσικά επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% σε ετήσια βάση.
Επισης θεωρούμε ότι το χρέος θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026.
Αν και το παραπάνω ποσοστό παραμένει υψηλότερο από αυτό που έχει σήμερα η Ιταλία (δηλαδή η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης) το κόστος εξυπηρέτησης (με δεδομένη τη μορφή του ελληνικού χρέους) του θα παραμείνει χαμηλό», προσθέτει ο αμερικανικός οίκος.
Επίσης, κλείνοντας, ο Fitch αναφέρεται στο γεγονός ότι οι τεχνικές συζητήσεις για το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, να υποστηρίζει την προηγούμενη εβδομάδα ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το όλο ζήτημα.
Ο Fitch ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» για το ελληνικό χρέος, αλλά θα υπάρξει λήψη άλλων θετικών μέτρων, γεγονός που δικαιολογεί και το «θετικό» outlook που διατηρεί για την ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης