Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Juncker έφυγε τα προβλήματα παρέμειναν - Γιατί η κυβέρνηση θέλει «έξοδο» του ΔΝΤ

Ο Juncker έφυγε τα προβλήματα παρέμειναν - Γιατί η κυβέρνηση θέλει «έξοδο» του ΔΝΤ
Επιτυχημένη μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο η επίσκεψη Juncker
Ικανοποιημένη, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, την οποία αξιολογεί ως υψηλού πολιτικού συμβολισμού και ως ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ως μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Γιούνκερ τόσο μετά τις συναντήσεις όσο και στην ομιλία του στην Βουλή, είπε όλα όσα θα περίμενε να ακούσει κανείς από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επίσημη επίσκεψή του σε μία χώρα της ΕΕ.
Η κυβέρνηση κρατά ότι ο κ. Γιούνκερ μίλησε καθαρά για έξοδο από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου καθώς επίσης την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την υπόσχεση ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε και οι εταίροι να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, κυρίως σε ότι αφορά την ρύθμιση του χρέους που είναι το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης ημέρας, σε συνδυασμό με την ακύρωση ή τη μετάθεση της μείωσης των συντάξεων, κάτι που θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών.
Η παρουσία και τα καλά λόγια του κ. Γιούνκερ δίνουν επιχειρήματα στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιπαρέθεσή της με την αντιπολίτευση κυρίως την ΝΔ και το Κιν. Αλ. -στο εσωτερικό του οποίου κάποιοι έθεταν το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αντισυστημικό κόμμα.
Επιβεβαίωσε επίσης την συμπάθεια του κ. Γιούνκερ προς τον κ. Τσίπρα από την στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την μνημειώδη κωλοτούμπα του.
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι η επίσκεψη δίνει επιχειρήματα έναντι της ελληνικής κοινωνίας που πίσω από τους ύμνους για την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας τα πλεονάσματα και την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συνεχιστούν, μετρά εισοδηματικές απώλειες, μείωση του βιοτικού επιπέδου, περικοπές συντάξεων, αύξηση της φορολογίας και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση οι δυνατότητες του κ. Γιούνκερ εξαντλούνται στα καλά λόγια και στις παροτρύνσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εισακοστούν από την Αγκέλα Μέρκελ που κρατά τα κλειδιά για την ρύθμιση του χρέους και για την μεταμνημονιακή εποπτεία.
Μέχρι τώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στήριζε τη χώρα για την παραμονή της στην ΕΕ, πάντα όμως με τους όρους που έβαζε ανελαστικά το Βερολίνο.
Και φυσικά το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον.
Άλλωστε η κ. Μέρκελ μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος τον εξέλεξε στην θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της και δεν έχει αποφασίσει.
Εν τω μεταξύ δίχως να παίρνει επισήμως θέση, η ελληνική κυβέρνηση εύχεται την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση των συντάξεων και να παρατείνει τον βίο της μέχρι το Μάιο του 2019 –που θα κάνει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.
Σε διαφορετική περίπτωση οι εκλογές θα έλθουν πιο κοντά, κατά πάσα πιθανότητα το Φθινόπωρο, αφού όπως διεμήνυσαν και οι βουλευτές στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν μπορούμε να κόψουμε συντάξεις σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και μετά από δύο μήνες να πάμε σε εκλογές.
Ούτε οι ιδανικοί πολιτικοί αυτόχειρες δεν το κάνουν.
Και ας μιλάει ο Γιούνκερ για πολιτική σταθερότητα.   

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης