Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέο χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός - Απώλειες 0,4%, στα 1.317,90 δολ. ανά ουγγιά

Σε νέο χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός - Απώλειες 0,4%, στα 1.317,90 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,4% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό πέντε εβδομάδων
Με απώλειες έκλεισε και σήμερα (26/4/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό πέντε εβδομάδων, καθώς η άνοδος του δολαρίου και των αμερικανικών μετοχών απομάκρυνε τους επενδυτές από την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Το αμερικανικό νόμισμα στηρίζουν τις τελευταίες ημέρες η «εκτόξευση» των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, απόρροια των ανησυχιών για επικείμενη περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, που θα προκαλέσει την ταχύτερη του αναμενομένου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Την ίδια ώρα, θετικά για το δολάριο επιδρούν και οι προστατευτικές πολιτικές της Ουάσιγκτον στο εμπόριο, καθώς και ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό άνω των 48 ετών την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2018, ήταν κατά πάσα πιθανότητα προσωρινή.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 24.000, στον εποχικά διορθωμένο αριθμό των 209.000, την εβδομάδα έως τις 21 Απριλίου 2018 - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 230.000.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 3,5% του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εκτός αεροσκαφών, υποχώρησαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, τα στοιχεία για τον οποίο αναθεωρήθηκαν, δείχνοντας μια αύξηση 0,9% αντί της 1,4% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινούνται σήμερα ελαφρώς χαμηλότερα, παραμένοντας, ωστόσο, σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρούσε στο 2,992%, από το 3,033% που είχε «αγγίξει» χθες.
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς κόστος δανεισμού των ΗΠΑ ξεπέρασε την Τρίτη (24/4) το ψυχολογικό όριο του 3% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ χθες διεύρυνε την άνοδό του.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με απώλειες 0,4% ή 4,90 δολ., στα 1.317,90 δολ. ανά ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου 2018.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,211 δολ., με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να δέχεται πιέσεις και μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα παραμείνει έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα εάν κριθεί απαραίτητο.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι είναι πιθανή μια παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Όπως τόνισε, θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.
Για το επίπεδο των επιτοκίων, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως «αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».
«Η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής κρίνεται αναγκαία για τη στήριξη των πληθωριστικών πιέσεων έως τον στόχο», εξήγησε ο Draghi.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» στρέφονται στην ιστορική συνάντηση που θα έχουν αύριο Παρασκευή 27 Απριλίου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae in, με απώτερο στόχο τους να χαμηλώσουν οι τόνοι της έντασης που κυριάρχησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των δύο κρατών και να εδραιωθούν τα βήματα προς την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης