Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δουλειές στο Λουξεμβούργο δίνει η ελληνική νομοθεσία καθώς αποτρέπει τη συμμετοχή Funds σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Δουλειές στο Λουξεμβούργο δίνει η ελληνική νομοθεσία καθώς αποτρέπει τη συμμετοχή Funds σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων
Στελέχη της αγοράς θεωρούν  ότι  πρέπει η πολιτική  ηγεσία  του υπουργείου  Οικονομικών να προχωρήσει  άμεσα στην κατάργηση των άρθρων του νόμου
«Χρυσές» δουλειές στο Λουξεμβούργο δίνει η ελληνική νομοθεσία η οποία βάζει φρένο στη συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αγορά  εταιρικών ομολόγων.
Ο εμπνευστής του νόμου αποτρέπει  τη συμμετοχή ξένων επενδυτών στην απόκτηση ομολόγων στην ελληνική  αγορά.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην προσπάθεια αναζήτησης εσόδων για το κράτος έβαλε φόρο 15% στο κουπόνι της έκδοσης εταιρικών  ομολόγου.
Ο νόμος 4172/13 και τα άρθρα  62 και 64 προβλέπουν ότι κατά τη συμμετοχή ξένων επενδυτών  σε ανάλογες εκδόσεις ομολόγων, ο θεματοφύλακας που εργάζεται για το θεσμικό επενδυτή θα πρέπει να παρακρατεί το 15% της αξίας του κουπονιού του ομολόγου.
Ο εμπνευστής του νόμου όμως ξέχασε ότι στην πράξη δεν μπορεί να  γίνει  η παρακράτηση του 15%  για τον ξένους  επενδυτές  διότι  στο τέλος της χρονιάς, ο θεματοφύλακας ήταν υποχρεωμένος  να δώσει αρχικά τη βεβαίωση της παρακράτησης του 15% όπως και τα χρήματα  για να φορολογηθεί ο ξένος επενδυτής με βάση τη φορολογική νομοθεσία  της χώρας  που έχει  έδρα  ο επενδυτής  ή  εταιρεία.
Το όφελος  για το ελληνικό  κράτος ήταν ότι  παρακρατούσε το 15%  στην αρχή  της έκδοσης  και το απέδιδε μετά από μήνες  και συγκεκριμένα στη λήξη της ετήσιας  χρήσης.
Πολύ απλά ο ξένος επενδυτής  χρηματοδοτούσε με ρευστότητα τα κρατικά ταμεία χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να του παρακρατήσουν 1 ευρώ φόρο καθώς έμπαιναν σε ισχύ οι διακρατικές φορολογικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες.
Οι τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες  και η επίτευξη  πλεονασμάτων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διατήρηση του νόμου  4172/13 και τα άρθρα  62 και  64.  
Στελέχη της αγοράς θεωρούν  ότι  πρέπει η πολιτική  ηγεσία  του υπουργείου  Οικονομικών να προχωρήσει  άμεσα στην κατάργηση των άρθρων του νόμου έτσι ώστε οι ξένοι επενδυτές να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο  στις εκδόσεις των εταιρικών  ομολόγων καθώς οι εγχώριες  επενδυτικές δυνάμεις έχουν περιορισμένες δυνατότητες.
Τα  ίδια στελέχη εκτιμούν  ότι  οι διατάξεις  του  νόμου  βάζουν εμπόδια  στις  εταιρείες  που θέλουν  να κάνουν  εκδόσεις  ομολόγων προσδοκώντας  στη συμμετοχή   ξένων  επενδυτών.  
Για  να αποφύγουν  τα παράλογα  της ελληνικής  νομοθεσίας   τους προσφέρονται  καλύτερες  και πιο απλές  λύσεις  όπως  είναι  η έκδοση του  ομολόγου  με  τη σύσταση  εταιρείας  που θα  έχει  έδρα το Λουξεμβούργο.
Τη λύση του  Λουξεμβούργου επέλεξε στο παρελθόν και  η Τράπεζα  Αττικής με τη δημιουργία εταιρείας ειδικού  σκοπού  ( SPV)   για  να προχωρήσει στην τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων  συνολικού  ύψους 1,3 δις. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί  ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών  αναζητεί άμεσα λύση και  την  όλη υπόθεση τη χειρίζεται  η υφυπουργός  Οικονομικών  κα  Κατερίνα Παπανάτσιου  η οποία  επεξεργάζεται  νέα  νομοθετική  ρύθμιση που  θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.  
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν η εξάλειψη  των  άρθρων  του  νόμου  μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εγχώρια  αγορά  των ελληνικών  ομολόγων  που σήμερα διαμορφώνεται  στο 1δις.  
Τέλος  να σημειωθεί ότι εγχώρια εταιρική αγορά  ομολόγων έχει δώσει έσοδα  6 εκατ. ευρώ χάρη  στη φορολόγηση του 15%  από  τους εγχώριους επενδυτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnerws.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης