Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ): Η καθαρή έξοδος να μη οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο σε δύο ή τρία χρόνια την Ελλάδα

tags :
Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ): Η καθαρή έξοδος να μη οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο σε δύο ή τρία χρόνια την Ελλάδα
Ο κ.  Νίκος Βέττας θεωρεί  ότι η ελληνική Οικονομία δεν μπορεί να δανείζεται με επιτόκια υψηλότερα από  τους ρυθμούς ανάπτυξης
Έντονους προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα εξόδου της χώρας  από τα  Μνημόνια διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ  κ Νίκος Βέττας , ο οποίος χτύπησε το …καμπανάκι λέγοντας  ότι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα να  μην επαναφέρουμε την κανονικότητα που μας οδήγησε στα  Μνημόνια και στη ύφεση.
Ο κ.  Νίκος Βέττας θεωρεί  ότι η ελληνική Οικονομία δεν μπορεί να δανείζεται με επιτόκια υψηλότερα από  τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Όταν το επιτόκιο δανεισμού της δεκαετίας διαμορφώνεται στο 4%  δεν μπορείς να εφησυχάσεις με ρυθμούς ανάπτυξης  στα επίπεδα του 2% .
Ο κ. Βέττας, επισήμανε  ότι  στο ενδεχόμενο να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε σε τρία χρόνια σε καθεστώς προστασίας και νέων Μνημονίων.
Ο γενικός  διευθυντής του ΙΟΒΕ θεωρεί ότι το κεφαλαιακό απόθεμα που υπάρχει από τα  προγράμματα διάσωσης της χώρας  να προσανατολιστεί έτσι ώστε να μειωθεί το ρίσκο εξόδου της χώρας στις αγορές. Επισήμανε ότι ρόλος του ΔΝΤ θα παραμείνει σημαντικός λόγω της δυναμικής που έχει  έναντι των αγορών και μπορεί μια παρέμβαση με αρνητικό χαρακτήρα να εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της ύφεσης  για μία δεκαετία απέδωσε ευθύνες  και στο πρόγραμμα που είχε ως προτεραιότητα το συμμάζεμα  του δημοσιονομικού προβλήματος  το οποίο αποκαταστάθηκε με την επίτευξη πλεονασμάτων.
Πρόσθεσε ότι τώρα  πρέπει να δοθεί έμφαση  στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη όπως και επενδύσεις.
Οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ είναι θετικές για φετινή χρονιά και προβλέπουν επιτάχυνση της ανάπτυξης στην περιοχή  του 2,1%. Ακόμη εκτιμά ότι θα υπάρχει τόνωση της  εγχώριας  οικονομικής δραστηριότητας  από τη  συνεχή άνοδο των εξαγωγών κατά +8%  
Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα ενισχυθεί κατά 1% λόγω μείωση  της ανεργίας που αναμένεται να υποχωρήσει στο 19,5%.
Οι θέσεις απασχόλησης όμως αφορούν τη  μερική απασχόληση και αναμένεται να διαμορφωθούν σε  370.000. Αξίζει  να αναφερθεί ότι οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ  ήταν στο 1,3%  για το 2017 και  με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προσδιόρισαν την αύξηση  του ΑΕΠ  στο 1,4%.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το  ΑΕΠ  θα ενισχυθεί 2,5% το 2018, η ΕΕ με 2,5% το ΔΝΤ κάνει  λόγο για ανάπτυξη στο 2% και ΟΟΣΑ στο 2,3%.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης