Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η δικαστική απόφαση που άναψε φωτιά για το Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής τράπεζας

Η δικαστική απόφαση που άναψε φωτιά για το Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής τράπεζας
Τα ασφαλιστικά μέτρα, τα 200 ευρώ προσωρινά οι πανηγυρισμοί , οι αντιπαραθέσεις και οι… εκλογές
Μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων 30 συνταξιούχων της ΕΤΕ που εκδόθηκε μάλιστα σε σύντομο χρόνο από την υποβολή και εκδίκασή της ήταν αρκετή χθες 26/4/2018 για να ανάψει φωτιά και να προκαλέσει όργιο φημών περί του Λογαριασμού Eπικούρησης της Εθνικής Τράπεζας, τον περίφημο ΛΕΠΕΤΕ του οποίου εδώ και έξι μήνες έχει σταματήσει την χρηματοδότηση η Εθνική Τράπεζα.  
Όπως αναφέρεται στην απόφαση «προκύπτει κατά την κρίση του Δικαστηρίου ότι αποτελούσε μία κατά κυριολεξία μισθολογική εργοδοτική παροχή» (σ.σ. η επικούρηση του ΛΕΠΕΤΕ) και μέρος των ατομικών συμβάσεων εργασίας που υπόκειται στην αρχή τήρησης των συμπεφωνημένων. Επίσης στην απόφαση αναφέρεται ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι επικουρικό ταμείο και το δικαστήριο διατάσσει την καταβολή στους 30 προσφεύγοντες του ποσού των 200 ευρώ μηνιαίως μέχρι να δικαστεί η κύρια αγωγή.
Βέβαια οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν την απόφαση δεν λαμβάνουν υπό όψιν τους ότι υπήρξαν και άλλες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων αντίθετες κατά το παρελθόν αλλά και απόρριψη προσωρινών διαταγών.
Οι πανηγυρισμοί βέβαια προήλθαν από ένα τμήμα εργαζομένων καθώς άλλοι λοιδορούσαν την παροχή των 200 ευρώ έως την εκδίκαση της αγωγής.
Παρά ταύτα το σκεπτικό της απόφασης παρουσιάζει ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι αν γίνει δεκτό και σε επόμενα στάδια δικαστικών διεκδικήσεων που τρέχουν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της απόφασης της Εθνικής να χρηματοδοτεί εκτάκτως το λογαριασμό προκειμένου να πληρώνονται οι επικουρήσεις οι οποίες σημειωτέον δεν είναι των 200 ευρώ αλλά κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 750 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα για εισαγγελείς στην ΕΤΕ για τη διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ.
Ωστόσο έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά και η δικαιοσύνη κίνησε τις διαδικασίες που προβλέπονται χωρίς να σημαίνει ότι η διερεύνηση θα φτάσει σε άσκηση διώξεων.
Γενικότερα στους εργαζόμενους της ΕΤΕ που βρίσκονται σε εκλογικό πυρετό λόγω των εκλογών στο μεγαλύτερο Σύλλογο της Τράπεζας το ΣΥΕΤΕ διαμορφώνεται κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των σκληρών που θεωρούν πρέπει να πάνε επιθετικά εναντίον της διοίκησης και αυτών που θεωρούν ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί λύση.
Οι επαφές της διοίκησης με τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των εργαζομένων δεν έχουν διακοπεί και μάλιστα από τα τέλη του Ιανουαρίου έχουν βελτιωθεί με τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να παρίσταται στην κοπή πίττας του ΤΥΠΕΤ στα τέλη Ιανουαρίου και να δηλώνει ότι η λύση για το ΛΕΠΕΤΕ δεν θα επηρεάσει το ΤΥΠΕΤ προαναγγέλλοντας διέξοδο στο αδιέξοδο της μη καταβολής επικουρήσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης