Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στο 16% αυξήθηκε η πιθανότητα να ξεσπάσει κρίση δημοσίου χρέους στις ΗΠΑ

tags :
Deutsche Bank: Στο 16% αυξήθηκε η πιθανότητα να ξεσπάσει κρίση δημοσίου χρέους στις ΗΠΑ
Αυξημένη πιθανότητα μίας κρίσης χρέους στις ΗΠΑ, «βλέπει» αναλυτής της Deutsche Bank
Αυξημένη πιθανότητα για ξέσπασμα μίας κρίσης χρέους στην αμερικανική οικονομία διαπιστώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Torsten Slok, υπογραμμίζοντας πως, με βάση το σχετικό μοντέλο της γερμανικής τράπεζας, η πιθανότητα διαμορφώνεται πλέον στο 16%, υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του 9%.
Η Deutsche Bank κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το διογκωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, που, σε συνδυασμό με την αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυξάνει τις πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να «βυθιστεί» σε μία κρίση χρέους, δηλαδή τη μη δυνατότητα καταβολής πληρωμών των οφειλών προς τους πιστωτές.
Βέβαια, σχολιάζει ο αναλυτής της τράπεζας, η πιθανότητα παραμένει ακόμη χαμηλή, καθώς οι Η.Π.Α. διαθέτουν ουκ ολίγα προφανή πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με μία αναδυόμενη οικονομία -το μοντέλο αφορά κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Επίσης, οι Η.Π.Α. διαθέτουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα πρόσθετα έσοδα, δεδομένου του χαμηλότερου μέσου φορολογικού συντελεστή που προέκυψε από τη μεταρρύηθμιση των Ρεπουμπλικάνων.



Επιπλέον, ίσως το πιο σημαντικό από όλα, το αμερικανικό δολάριο είναι de facto παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων, επισημαίνεται.
«Υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις έναντι των Treasurys (κρατικά ομόλογα Η.Π.Α.) όσον αφορά το μέγεθος και το εύρος ενός ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου που απαιτούν οι παγκόσμιοι επενδυτές», σχολιάζεται στην έκθεση.
Ο κ. Slok εκτιμά ότι η καθαρή προσφορά των Treasurys αναμένεται να διπλασιαστεί τους επόμενους 18 μήνες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης