Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημαίνει αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση - Δεν χρειάζεται πιστωτική γραμμή

tags :
Regling (ESM): Μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημαίνει αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση - Δεν χρειάζεται πιστωτική γραμμή
Regling (ESM): Μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημαίνει αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση
Η απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2018) συνδέεται με το εύρος της αναδιάρθρωσης του χρέους της, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling στο CNBC.
Η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσει το τρίτο της διάσωσης σε  περίπου τέσσερις μήνες από τώρα και οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για το πώς θα διαδραματιστεί αυτή η διαδικασία.
Ορισμένα ευρωπαϊκά και ελληνικά θεσμικά όργανα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αυτό το σενάριο.
Ο κ. Klaus Regling, δήλωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αποκτώντας πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως «καθαρή έξοδος».
Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη (27/4), ο Regling δήλωσε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.
«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν το κάνουν [να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις] πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018 και να επιστρέψει στις αγορές», ανέφερε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα επιτηρούν την Αθήνα πιο συχνά από ό, τι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κάνουν οικονομικούς ελέγχους δύο φορές το χρόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, αλλά για την Ελλάδα που θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές ετησίως.
Η παρουσία των διεθνών πιστωτών είναι πάντοτε δύσκολο να γνωστοποιηθεί στον ελληνικό λαό, ο οποίος παρακολουθείται από το 2010.
«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί.
Θα είναι πιθανώς λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από ό,τι κάνουμε σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Regling.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν γνωρίζουν ακόμα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει χρήματα στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει μόνο να εκταμιεύσει κάποια κονδύλια εάν ικανοποιηθεί η ελάφρυνση του χρέους που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα - αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Ο Regling δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο». Τόνισε τη σημασία της πλήρους ενσωμάτωσης του ΔΝΤ ώστε να δοθεί αξιοπιστία στο πρόγραμμα, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα αλλά και στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Regling είπε στο CNBC ότι η τρέχουσα ανησυχία που παρατηρείται στις αγορές λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων είναι μια μόνο τάση στις ΗΠΑ και είναι απίθανο να βλάψει τις ελληνικές τράπεζες.
«Στην Ευρώπη δεν είχαμε αστάθεια», είπε.
«Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική».
«Για παράδειγμα, δεν βλέπω κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά είναι σταθερά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης