Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron και Merkel «τρέχουν» στις ΗΠΑ για να πείσουν τον Trump να αλλάξει τακτική με τους δασμούς

Macron και Merkel «τρέχουν» στις ΗΠΑ για να πείσουν τον Trump να αλλάξει τακτική με τους δασμούς
Δύσκολη η αλλαγή για τον Trump που φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του
Από τη μία πλευρά τον κατηγορούν για όλα και κυρίως για τις πολιτικές προστατευτισμού που εφαρμόζει.
Από την άλλη, βέβαια, συντάσσονται μαζί του ενάντια στη Ρωσία και τη Συρία και συμμετέχουν σε «κοινούς ειρηνευτικούς βομβαρδισμούς».
Ο λόγος για τον Donald Trump και τους ηγέτες Γαλλίας, Emmanuel Macron και Γερμανίας, Angela Merkel.
Ο κ. Macron φρόντισε να επισκεφθεί με τυμπανοκρουσίες τις ΗΠΑ, εξαπέλυσε μία επίθεση γοητείας στον κ. Trump, μίλησε για την κλιματική αλλαγή στο Κογκρέσο και το πιθανότερο είναι ότι φεύγει με άδεια χέρια.
Ακολουθεί η κυρία Merkel, η οποία θα επισκεφθεί αύριο 27/4 την Ουάσιγκτον, αν και με λιγότερες φανφάρες απ’ ότι ο κ. Macron.
Άλλωστε η «χημεία» μεταξύ Trump και Merkel είναι κάτι ανύπαρκτο, όπως έχουν αποδείξει και οι προηγούμενες συναντήσεις τους.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χρησιμοποιήσει εντελώς διαφορετική στρατηγική προκειμένου να «χτίσουν» μία σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στοχεύουν, όμως, το ίδιο: να υπάρξει αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης σε όλα, από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έως το παγκόσμιο εμπόριο.
Το είχαν πετύχει με τον προηγούμενο πρόεδρο Barack Obama, αλλά ο Trump είναι αρκούντως διαφορετικός.
Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επίθεση γοητείας του Macron μπορεί να μοιάζει επιτυχημένη, αλλά στην ουσία ο Trump σέβεται περισσότερο τη Merkel, καθώς τη θεωρεί «μόνιμη νικήτρια», με δεδομένο ότι βρίσκεται στην γερμανική καγκελαρία για 12 συναπτά έτη.
Φυσικά το γεγονός ότι η Merkel σπεύδει στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες μετά την αποχώρηση Macron δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σύμπτωση.
Πέραν όλων των παραπάνω η Merkel έχει και ένα ακόμη πρόβλημα να λύσει με τον Trump, το οποίο ονομάζεται Rusal, τη ρωσική εταιρεία στην οποία οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει εμπάργκο, γεγονός το οποίο οδηγεί σε ράλι την τιμή αλουμινίου και σε κίνδυνο αρκετές γερμανικέ βιομηχανίες, οι οποίες «βλέπουν» τα κέρδη τους να υποχωρούν.
Βέβαια η κυρία Merkel κινείται περισσότερο εκ του ασφαλούς στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ένα «παράθυρο» για άρση του εμπάργκο στη Rusal, εάν ο μεγαλομέτοχός της, Ρώσος ολιγάρχης Oleg Deribaska την εγκαταλείψει.
Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό ότι ο Trump δεν πρόκειται να αλλάξει, εκ βάθρων, πολιτική σε κανένα τομέα καθώς είναι απόλυτα αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης