Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cumhuriyet: Το προπύργιο της ανεξαρτησίας του τουρκικού Τύπου

Cumhuriyet: Το προπύργιο της ανεξαρτησίας του τουρκικού Τύπου
Cumhuriyet: Το προπύργιο της ανεξαρτησίας του τουρκικού Τύπου
Η εφημερίδα Cumhuriyet, πολλοί δημοσιογράφοι της οποίας καταδικάστηκαν χθες για «τρομοκρατική δράση», είναι ένα από τα προπύργια της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, με σκληρή γραμμή κατά του T. Erdogan.
Η Cumhuriyet, που στα τουρκικά σημαίνει «Δημοκρατία», ιδρύθηκε το 1924 και διακρίθηκε για τη μαχητική στάση της και την άσκηση ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Περνά την χειρότερη κρίση της ιστορίας της από το 2015 με τον διωγμό των μελών της διεύθυνσής της και σειράς δημοσιογράφων της.
Δεκατέσσερις συνεργάτες της Cumhuriyet, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της A. Atalai, ο διευθυντής M. Sabunju και οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι A. Sik και K. Yioursel, καταδικάστηκαν χθες (25/4) για «συνδρομή προς τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η χθεσινή δίκη συμβολίζει για τους αναγνώστες της εφημερίδας , αλλά όχι μόνο, την έκπτωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία με το εκτεταμένο πογκρόμ που οργανώθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, δίκη που είχε ως στόχο τη φίμωση ενός από τα τελευταία ανεξάρτητα όργανα του Τύπου της χώρας.
Με κυκλοφορία 50.000 φύλλων ημερησίως, η Cumhuriyet θεωρείται ο νάνος του τουρκικού Τύπου μπροστά στους γίγαντες Hurriyet και Sabah των 300.000 φύλλων.
Αλλά με το καυστικό της στιλ, η Cumhuriyet είναι παραφωνία σε ένα τοπίο όπου τα τηλεοπτικά δίκτυα σπεύδουν να αναμεταδώσουν απευθείας κάθε λέξη που θα προφέρει ο Erdogan και όπου οι περισσότερες εφημερίδες υιοθετούν ασμένως τα στοιχεία της κυβερνητικής ρητορικής.
Η εφημερίδα ανήκει σε ίδρυμα που έχει συγκροτηθεί κυρίως από δημοσιογράφους, αντίθετα από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας που ελέγχονται από βιομηχανικούς ομίλους με συμφέροντα σε διάφορους οικονομικούς τομείς, γεγονός που τους εκθέτει στις πιέσεις της εξουσίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης