Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουραγός η Ελλάδα στις επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας - Έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου

tags :
Ουραγός η Ελλάδα στις επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας - Έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου
Την ίδια ώρα στο εξωτερικό αυξάνονται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς τα κεφάλαια στις νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνονται τα κεφάλαια που επενδύονται παγκοσμίως σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες λόγω της ταχείας αποκλιμάκωσης του κόστους τους σε συνδυασμό με την πολιτική απανθρακοποίησης αναδεικνύονται ως μια εξαιρετική λύση για την περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας συμβούλων Mercom Capital Group, το πρώτο τρίμηνο του 2018 τα κεφάλαια Venture Capital και η επιχειρηματική χρηματοδότηση που διοχετεύτηκε σε εταιρίες, ειδικευμένες σε μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, αυξήθηκαν στα 299 εκατ. δολάρια μέσα από 12 εταιρικές συμφωνίες, οι οποίες συνάφθηκαν από την αρχή του έτους.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σε τεχνολογίες αποθήκευσης είχαν κατευθυνθεί κεφάλια ύψους 154 εκατ. δολαρίων μέσω έξι επιχειρηματικών συμφωνιών, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι αντίστοιχες επενδύσεις ήταν 80 εκατ. δολάρια.
Την ίδια ώρα πάντως στην Ελλάδα, η οποία θεωρητικά αναζητά τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να προσελκύσει ενεργειακές επενδύσεις δεν υπάρχει ακόμη σαφές θεσμικό πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εντεταλμένου συμβούλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργου Σπύρου στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΒ για τις επενδύσεις, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση, για πλωτά αιολικά, ενώ για τα υπεράκτια αιολικά, το δικαίωμα ανάπτυξης ανήκει μόνο στην πολιτεία και όχι σε ιδιώτες επενδυτές.
Μάλιστα ο κ. Σπύρου υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να αναδείξει τις ΑΠΕ στο νέο εγχώριο καύσιμο και να γίνει παράλληλα «η μπαταρία της Ευρώπης».

Έξυπνες επενδύσεις στα έξυπνα δίκτυα

Εξάλλου σύμφωνα με την έκθεση της Mercom Capital Group πέραν των τεχνολογιών αποθήκευσης ελκυστικός τομέας για επενδύσεις είναι τα έξυπνα δίκτυα όπου οι εξαγορές και τα επενδυόμενα κεφάλαια εκτινάχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 στα 1,3 δις. δολάρια μέσα από 9 συμφωνίες, έναντι μόλις 164 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις έξυπνες τεχνολογίες συνδέεται άμεσα με την απανθρακοποίηση της ενέργειας.
Εκδηλώνεται δε σε μία περίοδο που το κόστος των μπαταριών συνεχώς μειώνεται και οι διαχειριστές των δικτύων διεθνώς αναζητούν τρόπους για να ξεδιπλώσουν μία σειρά από συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης της ενεργειακής ζήτησης, τα οποία θα τους επιτρέψουν να ενσωματώσουν τη μεταβλητή των αυξανόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο.
Η χρηματοδότηση έξυπνων δικτύων μέσω Venture Capital αυξήθηκε κατά 79% σε τριμηνιαία βάση φθάνοντας στα 75 εκατ. δολάρια, αν και σε ετήσια βάση το επίπεδο των σχετικών επενδύσεων υποχώρησε.
Η εταιρική χρηματοδότηση με επίκεντρο τις εταιρίες ενεργειακής απόδοσης επίσης μειώθηκε σε ετήσια βάση, περιοριζόμενη σε 104 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2018 από 514 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
Ανάλογη ήταν και η πορεία στα Venture Capital, καθώς οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής έπεσαν στα 98 εκατ. δολάρια από 213 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης