Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπαρκτό ακόμα το θέμα του leasing των γαλλικών φρεγατών επιμένει ο Κουβέλης!

Υπαρκτό ακόμα το θέμα του leasing των γαλλικών φρεγατών επιμένει ο Κουβέλης!
"Η πραγματικότητα δεν είναι στατική" δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΑΝΥΕΘΑ για το θέμα.
O ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ, σχετικά με το ζήτημα του leasing των γαλλικών φρεγατών FREMM, τόνισε πως οι δηλώσεις του για τις φρεγάτες «Τη δεδομένη στιγμή και μετά την δημοσιότητα που δημιουργήθηκε, ανταποκρίνονταν σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα»! Αυτό είναι και το «κλειδί» στην προκειμένη περίπτωση, διότι χωρίς να ανασκευάζει τις προηγούμενες δηλώσεις, προσπαθεί να δώσει μια -συγκεκαλυμμένη έστω- εξήγηση για το όλο σκηνικό που εξελίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, το ζήτημα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπό τον χειρισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο, μέχρι στιγμής. Παράλληλα, ο αν. υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει στην κούρσα των εξοπλισμών: «Η αποτρεπτική μας δύναμη έχει και την επάρκεια και τη συγκρότηση που χρειάζεται», προσθέτοντας πως εάν υπάρξει η επιλογή για προμήθεια εξοπλιστικών, «θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».
Ερωτηθείς για το εάν έγιναν επικοινωνιακά λάθη στο ζήτημα των φρεγατών ο ΑΝΥΕΘΑ, υπογράμμισε πως η δήλωση του επί του θέματος ήταν σε συσχετισμό με κάποιο δημοσίευμα, «είχα υποχρέωση να απαντήσω. Οι δηλώσεις μου δεν απήχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Υπήρχε η εκδοχή να έρθουν το καλοκαίρι οι φρεγάτες».
«Η αγορά οποιουδήποτε εξοπλισμού δεν είναι ευθύγραμμη διαδικασία. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και διερευνώνται όλες οι πτυχές. Εμείς συνυπολογίζουμε όλες τις πτυχές, καθώς και το οικονομικό», πρόσθεσε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει "δυσαρμονία" με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν πρέπει να συγχέεται η "εκφορά λόγου που ο καθένας έχει". Συνεπώς είπε ότι και οι δύο είχαν κοινή γνώση για το θέμα των φρεγατών.

Γιατί επιμένει για τις φρεγάτες ο ΑΝΥΕΘΑ

Τόσο η εμμονή του κ. Κουβέλη, όσο και οι περιρρέουσες πληροφορίες επιμένουν να επιβεβαιώνουν ότι
θέμα leasing των φρεγατών FREMM υπήρχε!
Πριν μερικούς μήνες, κάποιες πληροφορίες από την γαλλική βιομηχανία που, όμως, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ανέφεραν ότι στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά εξετάσθηκε και το θέμα πιθανής εκμίσθωσης FREMM ως «ενδιάμεση λύση», σε τυχόν παραγγελία γαλλικών φρεγατών.  
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν όμως ότι, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό δεν μπορούσε να γίνει άμεσα. Δηλαδή, εάν παραγγέλναμε σήμερα φρεγάτες, μια FREMM θα μπορούσε να αποδεσμευθεί από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό για leasing σε ένα χρονικό ορίζοντα 12 έως 18 μηνών το νωρίτερο.
Είναι πιθανό, λοιπόν, όταν ο ΑΝΥΕΘΑ λέει ότι «αυτά που είπε ίσχυαν τη δεδομένη στιγμή», να αναφέρεται στις παραπάνω πληροφορίες, μεγεθυμένες και "βελτιωμένες" λόγω παρανόησης, ή υπερβάλοντος ζήλου ή "ποιητική αδεία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης