Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί Scholz και Schaeuble έχουν κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος - Η Γερμανία μπλοκάρει ουσιαστική λύση

tags :
Γιατί Scholz και Schaeuble έχουν κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος -  Η Γερμανία μπλοκάρει ουσιαστική λύση
Τα πρώτα δείγματα του Scholz επιβεβαιώνουν την ενιαία στρατηγική της γερμανικής πολιτικής
Μπορεί η έλευση του Olaf Scholz στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να ανακούφισε την ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργώντας προσδοκίες για την απόρριψη της σκληρής γραμμής του προκατόχου του Wolfgang Schaeuble στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει κάθε ελληνική ελπίδα.
Τα πρώτα δείγματα του Scholz επιβεβαιώνουν το ενιαίο της γερμανικής πολιτικής, με τη μόνη διαφορά να είναι ότι ο νέος Υπουργός της Γερμανίας έχει πιο ήπια ρητορική για την Ελλάδα.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του περίφημου Washington Group στην Ουάσιγκτον, όταν οι άλλοι συμμετέχοντες ρώτησαν τον κ. Scholz εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του, έλαβαν μία ξερή απάντηση: «Όχι»!
Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το ΔΝΤ ζητάει να θεσμοθετηθεί και συμφωνηθεί ένας ενιαίος αυτόματος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις για το χρέος η Γερμανία επειδή θέλει να έχει πρωτοβουλία κινήσεων διαφωνεί.
Η Γερμανία είναι αυτή που μπλοκάρει την ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι θέσεις των Γερμανών δεν έχουν αλλάξει, ενώ εξακολουθούν να απαιτούν ισχυρή εποπτεία για την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Μάλιστα σε διαρροές που έχουν υπάρξει πριν από το σημερινό Eurogroup, υπάρχει σαφής διαφοροποίηση της Γερμανίας από την πρόταση της Γαλλίας για σύνδεση του θέματος του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση των Γάλλων προβλέπει μείωση των δαπανών για το χρέος, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4% (σε ονομαστικούς όρους) και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ (επίσης σε ονομαστικούς όρους), τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.
Η γερμανική γραμμή είναι ότι ένας μηχανισμός που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Ελλάδα μείνει απόλυτα πιστή στις δεσμεύσεις της και εάν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι ούτως ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.
Έτσι, ο Scholz δεν θα αφήσει την αυστηρή πολιτική του Schaeuble αναφορικά με την παρακολούθηση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το πέρας του προγράμματος.
Μάλιστα στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, έχει προταθεί και μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας ώστε η Ελλάδα να κάνει αυτό που επιθυμούν οι δανειστές.
Φέρει τον ευφάνταστο τίτλο «φρένο έκτακτης ανάγκης» και βάσει αυτής εάν η κυβέρνηση Τσίπρα παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα τότε θα… διακόπτονται άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προφανώς έως ότου επιστρέψει στον ίσιο δρόμο.
Πάντως οι Γερμανοί παραδέχονται ότι αυτή η αρκούντως σκληρή πρόταση μάλλον δεν θα γίνει δεκτή από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Η Γερμανία και οι κλασσικοί δορυφόροι ουσιαστικά ναρκοθετούν τη λύση για το ελληνικό χρέος, ζητώντας αυστηρές δεσμεύσεις και ρήτρες και θέτοντας πλήθος όρων…για να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο ελάφρυνσης.
Ένα πακέτο ελάφρυνσης όμως σε βάθος χρόνου και όχι τώρα.
Τώρα που το χρειάζεται η Ελλάδα για να αλλάξει το κλίμα των αγορών υπέρ της, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει ένα ελκυστικό επιτόκιο στο «χτίσιμο» του ταμειακού της μαξιλαριού.
Έτσι, η Γερμανία ούτε λίγο ούτε πολύ συνεχίζει την πάγια θέση της και υιοθετεί σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα.
Ο Scholz αποδεικνύεται μια παραλλαγή του Schaeuble, λαμβάνοντας και ο ίδιος «εντολές» από τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Merkel.
Όλες οι πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο πριν τη λήξη του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας στο τέλος του καλοκαιριού.
Βέβαια, πριν από οποιεσδήποτε αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να εφαρμόσει δεκάδες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος της…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης