Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Η ΕΚΤ πιέζει το Βερολίνο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Χρειάζονται τολμηρά μέτρα

FT: Η ΕΚΤ πιέζει το Βερολίνο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Χρειάζονται τολμηρά μέτρα
H EKT ζητάει τολμηρά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε οι επενδυτές να εμπιστευτούν ξανά την Ελλάδα
Για πιέσεις της ΕΚΤ προς το Βερολίνο για τολμηρά μέτρα όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κάνουν λόγο οι Financial Times, με αφορή τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ευρωτράπεζας, Benoit Coeure, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.
«Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει σε τολμηρά και ''αυτόματα'' μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τασσόμενη στο πλευρό του ΔΝΤ ενόψει της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ειδικότερα, ο Benoit Coeure δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες -με επικεφαλής το Βερολίνο- πρέπει τελικά να συμφωνήσουν σε «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος», προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.
«Η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού ελέγχου που θα έχουν οι δανειστές στον μηχανισμό ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με την οικονομική απόδοση της χώρας.
Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία θέλουν σύνδεση του μηχανισμού με δύσκολες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η σε ετήσια βάση ψηφοφορία στη Bundestag, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οπισθοδρόμησης από τις μελλοντικές κυβέρνησης όσον αφορά την επίτευξη των στόχων ή την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον, σύμφωνα με αξιωματούχους» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το Παρίσι και το ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα χωρίς περιθώριο για πολιτικό υπολογισμό ως τον καλύτερο τρόπο ώστε οι επενδυτές να πειστούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται.
«Όσο πιο εμπροσθοβαρή μπορούν να είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και όσο πιο αυτοματοποιημένα είναι, τόσο περισσότερο μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των αγορών», δήλωσε ο Coeure μετά τη συνάντηση του Eurogroup στη Σόφια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης