Τελευταία Νέα
Οικονομία

Spiegel: Η Ελλάδα δεν θέλει «fake» έξοδο από το μνημόνιο αλλά υπάρχουν δυσκολίες

Spiegel: Η Ελλάδα δεν θέλει «fake» έξοδο από το μνημόνιο αλλά υπάρχουν δυσκολίες
Η γερμανική στάση έναντι της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο
Στην έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και κυρίως στον τρόπο που αυτή θα γίνει αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Όπως τονίζει στις 20 Αυγούστου 2018 μία σχέση γεμάτη κόντρες φθάνει στο τέλος της, καθώς μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα σταματήσει να στηρίζεται στην έξωθεν οικονομική βοήθεια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει τονίσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή, ούτε μία «fake» έξοδο, αλλά αυτό που θα επιτύχει είναι μία «καθαρή έξοδος».
Η «καθαρή έξοδος» είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Άλλωστε έχοντας να αντιμετωπίσουν το Brexit αλλά και τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, δεν επιθυμούν να έχουν στο μυαλό τους και την Ελλάδα.
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι απλό: η επιχείρηση πέτυχε, η Ελλάδα μπορεί εκ νέου να σταθεί στα δικά της πόδια.
Όμως, συνεχίζει το Spiegel, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, κάτι το οποίο κατέστη σαφές και στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
Υπάρχουν ορισμένα πολύ βασικά θέματα τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν υπάρξει αυτός ο… χωρισμός:

- Ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, εάν είναι δυνατόν το αργότερο έως τις 21 Ιουνίου 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει 88 προαπαιτούμενα.
- Συμφωνία για το είδος της εποπτείας μετά το πέρας του προγράμματος. Σαφώς δεν μπορεί να μην υπάρξει εποπτεία, με δεδομένο ότι τα χρέη της Ελλάδας έχουν ημερομηνία λήξης έως και 40 χρόνια μετά.
Παράλληλα εποπτεία υπάρχει σε όλες τις χώρες που εξήλθαν των μνημονίων.
- Συμφωνία για το χρέος, την οποία έχει υποσχεθεί το Eurogroup πριν από δύο χρόνια.
Έχουν, ήδη, ξεκινήσει κάποιες τεχνικές συζητήσεις, αλλά υπάρχουν αρκετές αντίθετες απόψεις και αντιρρήσεις, τις οποίες εκφράζει κατά κύριο λόγο η Γερμανία.
- Μία αξιόπιστη στρατηγική ανάπτυξης, ελληνικής έμπνευσης, η οποία, ήδη, παρουσιάστηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
- Συμμετοχή του ΔΝΤ.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει, με τον χρόνο να τελειώνει, αλλά το Ταμείο να ξεκαθαρίζει ότι χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το ίδιο δεν προτίθεται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Θα κατορθώσει άραγε η Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου να γίνει μία κανονική χώρα, όπως είπε ο Jean Claude Juncker μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο;», αναρωτιέται το Spiegel.
Ως φαίνεται κανείς δεν μπορεί να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, με δεδομένο ότι η γερμανική στάση έναντι στην Ελλάδα –παρά την αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας- δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.
Ο Olaf Scholz ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική με τον προκάτοχό του Wolfgang Schaeuble.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης