Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Νορβηγία, σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Νορβηγία, σταθερό το trend
Διατηρεί τις κορυφαίες αξιολογήσεις για τη Νορβηγία η DBRS Ratings
Τις κορυφαίες αξιολογήσεις «ΑΑΑ» και «R-1 (high)» (μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, αντίστοιχα) για τη νορβηγική οικονομία επιβεβαίωσε η DBRS Ratings, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του καναδικού οίκου, οι αξιολογήσεις της Νορβηγίας υποστηρίζονται από τον υψηλό πλούτο του δημόσιου τομέα, τη συνετή διαχείριση του πλούτου, την ισχυρή εξωτερική θέση και το υγιές θεσμικό πλαίσιο.
Βέβαια, η σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της συσσώρευσης του χρέους των νοικοκυριών, η εξάρτηση από τον «μαύρο χρυσό» και η γήρανση του πληθυσμού.
Παρόλα αυτά, η χώρα είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και τα ενδεχόμενα σοκ θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τα τεράστια αποθέματα, εκτιμάται.
Ενδεικτικά, ο πλούτος (πάνω από 1 τρισεκ. δολάρια) του κυβερνητικού Ταμείου Συντάξεων (GPFG) αντιστοιχούσε στο 303% του ακαθάριστου ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους!
Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς, στο 2,1%, το 2018 και το 2019, σε σύγκριση με 1,8% το 2017, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% και 1,6% τα έτη 2018 και 2091, αντίστοιχα, από 1,8% το περασμένο έτος.
Ο ισχυρός ισολογισμός της κυβέρνησης αποτελεί βασική δύναμη για τις αξιολογήσεις της DBRS, με την καθαρή θέση του ενεργητικού της κυβέρνησης να διαμορφώνεται σε 288,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), το 2016!
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη δημόσιου χρέους, ο καναδικός οίκος εκτιμά πως θα κυμανθεί στο 36,7% του ΑΕΠ, την περίοδο 2018-2019.
Ωστόσο, ο λόγος του χρέους των νοικοκυριών προς διαθέσιμο εισόδημα, συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας στο 238,5% στο τέλος του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης