Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Χ.Α: Στηρίχθηκε σε τράπεζες, έβγαλε ενέργεια και κοιτάζει υψηλότερα

tags :
Χ.Α: Στηρίχθηκε σε τράπεζες, έβγαλε ενέργεια και κοιτάζει υψηλότερα
Ο Απρίλιος δικαίωσε την φήμη του, ως ένας από τους κατεξοχήν θετικούς μήνες του Χ.Α
Μάνος Χατζηδάκης: Στηρίχθηκε σε τράπεζες, έβγαλε ενέργεια

Ο Απρίλιος δικαίωσε την φήμη του, ως ένας από τους κατεξοχήν θετικούς μήνες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (μόλις 4 φορές αρνητικός τα τελευταία 15 χρόνια) και αν δεν συμβούν απίθανα πράγματα την προσεχή Δεύτερα, πριν την αργία της Πρωτομαγιάς, θα κλείσει με κέρδη άνω του 5%.

Το σερί των 4 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων υποστηρίχθηκε κυρίως από τις Τράπεζες, οι οποίες έχοντας ένα κίνδυνο λιγότερο στο κοντινό μέλλον, συνέχισαν το ράλι ανακούφισης από τις πιεσμένες αποτιμήσεις του Μαρτίου.

Αν και η εικόνα των συναλλαγών παραμένει σταθερά εστιασμένη στον Τραπεζικό κλάδο, τα ακούσματα από το μέτωπο των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 και η εξέλιξη των συζητήσεων για χρέος και έξοδο από τα μνημόνια, έχουν βελτιώσει την οπτική και στην πλειοψηφία των μη Τραπεζικών μετοχών του Χ.Α., οι οποίες διατηρούν με άνεση την επαφή τους με τα πρόσφατα επιμέρους υψηλά.
  • Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε προς το τέλος της εβδομάδας την επαφή του με την κυριότερη ζώνη αντίστασης των 850 μονάδων, διορθώνοντας από τις υπερτιμημένες ζώνες των στοχαστικών ταλαντωτών.
Η διόρθωση αν και ήρθε σε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν προβλημάτισε τους αγοραστές καθώς πραγματοποιήθηκε με χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους και δεν απείλησε τα επίπεδα αλλαγής τάσης που βρίσκονται κοντά στις 810 μονάδες. Το γύρισμα και η ορμή της Αγοράς από τα επίπεδα των 820 μονάδων ενισχύει την πιθανότητα υπέρβασης του επιπέδου των 850 μονάδων, κατά την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Ως σημείο αναφοράς επισημαίνουμε την συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει πάρει, για τα καλά, τα “ηνία” της Αγοράς, συγκεντρώνοντας σταθερά πάνω από το 60% του τζίρου στις συναλλαγές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.
Το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 880 μονάδες, ζώνη τιμών ιδιαίτερα απαιτητική από πλευράς συναλλαγών. Η κατάληψη αυτών των επιπέδων θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή κωδικών και κεφαλαίων καθώς, εκτός από την αναμενόμενη κατοχύρωση των γρήγορων κερδών του Απριλίου ενδέχεται να υπάρξει επιπλέον πίεση και από εγκλωβισμένα κεφάλαια, από την σχετικά πρόσφατη άνοδο τιμών στην οποία η Αγορά είχε κορυφώσει με υψηλούς όγκους τον Ιανουάριο (μ.ο συναλλαγών 79 εκατ. ευρώ).

Τα διαγραμματικά δεδομένα παραμένουν αισιόδοξα, έχουν αστερίσκους ως προς την δυναμική και θα αξιολογηθούν περισσότερο στην προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών, περίπου 30 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της χρήσης του 2017, με κυριότερες αυτές του συνόλου των Κατασκευαστικών εταιρειών, του ΟΛΘ και της MIG.
  • Εκτός από την κάλυψη της υποχρέωσης ενημέρωσης του Επενδυτικού Κοινού, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων θα σημάνει και την εκ νέου κατηγοριοποίηση όσων εταιρειών εμφανίσουν σημαντικές αλλαγές στην χρηματοοικονομική τους κατάσταση:
  • Όσες δεν δημοσιεύσουν έως το πρωί της Τετάρτης (2 Μαΐου) θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους.
Για τις εταιρείες που θα εμφανίσουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημιές άνω του 30% των ιδίων κεφαλαίων, σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή και αρνητικές διατυπώσεις στο πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή, είναι πολύ πιθανή η μεταφορά τους στο καθεστώς “επιτήρησης”. Τέλος, αν μια εταιρία πραγματοποιήσει τζίρο χαμηλότερο από 2 εκατ. ευρώ, οι μετοχές της μεταφέρονται στην κατηγορία “προς Διαγραφή”. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι εταιρείες Ακινήτων.

Στο 50% του συνόλου των ισολογισμών που έχουν δημοσιευτεί (100 εταιρείες) η εικόνα είναι ικανοποιητική: +11% στις πωλήσεις (50,9 δισ. ευρώ), +7,8% στα λειτουργικά κέρδη (7,1 δισ. ευρώ) και υπερδιαπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας (+126%) στα 2,84 δισ. ευρώ.
  • Πέρα από τα αποτελέσματα χρήσης, από την Δευτέρα παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Αττικής λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της σε αναλογία 14,18:1 (επανέναρξη διαπραγμάτευσης Παρασκευή 4 Μαΐου μαζί με την αποκοπή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).
  • Την Τρίτη 1η Μαΐου η Αγορά θα παραμείνει κλειστή όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές.
  • Ενώ, πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι των ισολογισμών του 2017 η Μυτιληναίος ανακοινώνει πρώτη τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη.
  • Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Coral.
http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης