Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φωτίου: Επιτάχυνση των διαδικασιών για υιοθεσία ή αναδοχή - Από 8 έως 12 μήνες θα διαρκεί η διαδικασία

Φωτίου: Επιτάχυνση των διαδικασιών για υιοθεσία ή αναδοχή - Από 8 έως 12 μήνες θα διαρκεί η διαδικασία
«Κανένα παιδί στο μέλλον δεν θα αναζητά επί ματαίω τις ρίζες του», ανέφερε η Θ. Φωτίου
Εκτενή αναφορά στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την αναδοχή και την υιοθεσία αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  Θ. Φωτίου, τονίζοντας ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες και η διαδικασία θα διαρκεί μέχρι 12 μήνες.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1, «με το νέο νόμο, η διαδικασία είτε πρόκειται για αναδοχή είτε για υιοθεσία θα διαρκεί από 8 έως 12 μήνες.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η αναδοχή θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ στην υιοθεσία θα εκκρεμεί η δικάσιμος».
Η κ. Φωτίου  ανέφερε πως προωθούνται επιστημονικές και σαφείς διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων γονιών, θετών ή αναδόχων, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι λιγοστό  το προσωπικό των Ιδρυμάτων είναι λιγοστό, «αριθμούσε, μέχρι αυτό το νομοσχέδιο, περίπου στα 80 άτομα» και πλέον με το νομοσχέδιο το νούμερο πολλαπλασιάζεται, «διότι παρέχουμε τη δυνατότητα τόσο στους κοινωνικούς λειτουργούς των δήμων, όσο και στους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, που πέρυσι η Βουλή έκανε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» σημείωσε η ίδια.
Υπογράμμισε ότι τίθενται αυστηρές ημερομηνίες, με την πρώτη κοινωνική έρευνα να ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες και να ακολουθούν ακόμη  δύο έρευνες, αλλά και ότι η πολιτεία για πρώτη φορά θα γνωρίζει, με προστασία των προσωπικών δεδομένων, πόσα παιδιά βρίσκονται στα Ιδρύματα.
Σημείωσε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, καθώς όλη η διαδικασία ψηφιοποιείται και πλέον, η πολιτεία θα γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, πόσα παιδιά υπάρχουν στα Ιδρύματα, αλλά και πόσα δίδονται απευθείας από τις οικογένειες. Εξήγησε ότι το παιδί δεν θα μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή αναδοχή, χωρίς να έχει τον ηλεκτρονικό φάκελό του στα εθνικά μητρώα και πως «κανένα παιδί στο μέλλον δεν θα αναζητά επί ματαίω τις ρίζες του».
Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, λέγοντας ότι  η υιοθεσία ολοκληρώνεται με μία τελεσίδικη νομική πράξη, που την καθορίζει ο Αστικός Κώδικας και το παιδί αποκόπτεται από τους φυσικούς γονείς και, συγχρόνως, ο θετός γονιός έχει πλήρη δικαιώματα στο παιδί.
Στην αναδοχή, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το παιδί δεν ξεκόβεται από τους φυσικούς γονείς του και υποχρεούται ο ανάδοχος γονιός να έχει αυτήν τη σχέση, εκτός και αν στο περιβάλλον από το οποίο προέρχεται το παιδί υπάρχει κακοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης