Τελευταία Νέα
Πολιτική

Public Issue: Για το 54% των πολιτών η κυβέρνηση χειρίζεται μάλλον λάθος τις σχέσεις με την Τουρκία

Public Issue: Για το 54% των πολιτών η κυβέρνηση χειρίζεται μάλλον λάθος τις σχέσεις με την Τουρκία
Τι δείχνουν τα ευρήματα έρευνας της Public issue
Έχουν χειροτερέψει οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε σχέση με την περσινή χρονιά, εκτιμά το 81% των πολιτών, ενώ ποσοστό 54% κρίνει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται μάλλον λάθος τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας της Public Issue.
Ακόμη, το 74% θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, ενώ ποσοστό 70% των πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Η φετινή έρευνα της Public Issue για τις στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι διεξάγεται σε μια πρωτοφανή συγκυρία μειζόνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. 
Η έρευνα της Public Issue, «Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018»,  περιλαμβάνει τέσσερα βασικά μέρη, με το πρώτο να διερευνά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισχύ και την άμυνα της χώρας, τις στάσεις απέναντι τις ένοπλες δυνάμεις και τη στρατιωτική θητεία, την κοινωνική υποστήριξη για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τις συμμαχίες με τρίτες χώρες.
Το δεύτερο μέρος της έρευνας αναφέρεται, εξαντλητικά, στις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ε/τ διαφορών και η πιθανότητα ε/τ σύγκρουσης.
Το τρίτο μέρος εστιάζεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το ζήτημα του ονόματός της, ενώ το τέταρτο μέρος επικεντρώνεται στο κοινωνικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου σήμερα.

Τι αναφέρουν οι πολίτες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το 81% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, ποσοστό 16% ότι παραμένουν ίδιες και μόλις το 2% των πολιτών ότι έχουν καλυτερέψει.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας για το 74% των ερωτηθέντων, ενώ για το 16% η αδιαλλαξία και η επιθετικότητα της Τουρκίας.


Επιπλέον, το 54% κρίνει ότι μάλλον λάθος χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και αντίθετα, για το 37% μάλλον σωστά.
Ακόμη, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά μάλλον λάθος την κριτική που κάνει η Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία και μάλλον σωστή το 32%.




Το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το 44% των ερωτηθέντων είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ το 52% το θεωρεί απίθανο.

Ποσοστό 42% των ερωτηθέντων βλέπει με νίκη της Ελλάδας σε περίπτωση πολέμου, ενώ το 65% απάντησε πώς ένα θερμό επεισόδιο θα γίνει στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.




Στάσεις απέναντι στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα

Ποσοστό 42% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η θέση της χώρας μας στον κόσμο έγινε πιο αδύναμη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το  40% ότι παρέμεινε ίδια, ενώ το 17% ότι έγινε πιο ισχυρή.
Επιπλέον, ποσοστό 87% των πολιτών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα με την  Τουρκία και μάλιστα, σύμφωνα με το 79% αποτελεί απειλή  για την  Ελλάδα, ενώ το 35% θεωρεί ότι λίγο μπορεί να προστατεύσει η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία.   
Περαιτέρω, επιρροή στις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το 50% ασκούν οι ΗΠΑ.
Πάντως, το 80% των ερωτηθέντων μάλλον εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις και το στρατό και το 64% συμφωνεί στο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία στον στρατό ξηράς σε 12 από 9 μήνες που είναι σήμερα.












www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης