Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: «Φέσι» 164 εκατ. για να …γλυκαθούν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ από την πώληση

tags :
ΔΕΗ: «Φέσι» 164 εκατ. για να …γλυκαθούν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ από την πώληση
Στα 102 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ στα 164 εκατ. για τις θυγατρικές της - Ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ.
Το «μάρμαρο» άλλης μιας πολιτικής «μανούβρας» εκ μέρους της κυβέρνησης, με την οποία επιτεύχθηκε ο κατευνασμός των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την πώληση των 3+1 λιγνιτικών μονάδων, καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά της με 102 εκατ. ευρώ η ίδια και με 164 εκατ. ευρώ οι θυγατρικές της.
Με το πρόσφατο νομοσχέδιο, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις 26 Απριλίου, καταργείται η πρόβλεψη του νόμου 4491 του 1966 καθώς και κάθε άλλη γενική και ειδική διάταξη νόμου ή κανονισμού εργασίας με την οποία προβλεπόταν συμψηφισμός της αποζημίωσης απόλυσης εργαζομένου στη ΔΕΗ ή στις θυγατρικές της με το εφάπαξ.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της θα καταβάλουν, από εδώ και στο εξής, αποζημιώσεις απόλυσης, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 15 χιλ. ευρώ, σε εργαζόμενους που αποχωρούν, είτε λόγω καταγγελίας της σύμβασης, είτε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, είτε τέλος για οποιαδήποτε άλλη αιτία, που ορίζει ο νόμος.
Με δεδομένο ότι η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης αποτελεί πρόγραμμα καθορισμένων παροχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 39, η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της προχώρησαν σε υπολογισμό της επίπτωσης από την παραπάνω ρύθμιση, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Ο υπολογισμός του κόστους προυπηρεσίας από ανεξάρτητους αναλογιστές έβγαλε, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Επιχείρησης, εφάπαξ κόστος 102 εκατ. ευρώ για τη μητρική ΔΕΗ και 164 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές της.
Τα παραπάνω κόστη θα βαρύνουν, όπως αναφέρεται, εξ ολοκλήρου τα αποτελέσματα του τρέχοντος β τριμήνου της χρήσης 2018.
Η κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης της παραγράφου 3 του άρθρου 25 του νόμου 4491/1966 αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το οποίο επανέλαβε με επιστολή της, τον περασμένο Ιανουάριο, στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη.
Η, δε, ΓΕΝΟΠ ανέστειλε τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που είχε προκηρύξει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για την πώληση των 3+1 λιγνιτικών μονάδων.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν στους εργαζομένους της ΔΕΗ αυτό που αρνούνταν να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2002 ως σήμερα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη απόσχιση και πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Οι 3+1 μονάδες θα αποσχιστούν και θα εισφερθούν σε δύο νέες εταιρείες, θυγατρικές της ΔΕΗ κατά 100%. Μαζί με τα πάγια στις νέες εταιρείες θα περάσουν και μέρος του προσωπικού, το οποίο κρίνεται ότι επαρκεί για την ομαλή λειτουργία των μονάδων και των ορυχείων.
Οι υπόλοιποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης εντός ΔΕΗ ή να κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας.
Υπήρξε, μάλιστα, και τροπολογία με την οποία διασφαλίστηκε ότι μεταφέρονται και διατηρούνται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα όσων μεταφερθούν στις νέες εταιρείες.
Οι δύο νέες θυγατρικές ( μια για τις μονάδες Μελίτης 1 και 2 και μια για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4) θα βγουν προς πώληση άμεσα καθώς η ΔΕΗ υποχρεούται να προκηρύξει το σχετικό διεθνή ανοικτό διαγωνισμό έως την 31η Μαΐου.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ δεσμεύεται να αποεπενδυθεί από τρεις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα από αυτές της Μελίτης 1 (330 MW εγκατεστημένη ισχύς), της Μεγαλόπολης 3 (300 MW) και της Μεγαλόπολης 4 (300 MW), καθώς και να διαθέσει την άδεια παραγωγής για μια νέα λιγνιτική μονάδα (Μελίτη 2, 450 MW), μαζί με τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των συνδεδεμένων με τις μονάδες αυτές λιγνιτωρυχείων (Ορυχείο Μεγαλόπολης για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 και Ορυχεία Κλειδί, Λόφοι-Μελίτη και Βεύη για τη Μελίτη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης