Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπογράφονται εντός του Μαϊου οι συμφωνίες της ΔΕΠΑ με Shell και ΕΝΙ για τις εταιρίες παροχής αερίου

tags :
Υπογράφονται εντός του Μαϊου οι συμφωνίες της ΔΕΠΑ με Shell και ΕΝΙ για τις εταιρίες παροχής αερίου
Μόλις ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο σχετικά με το ρόλο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά, το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της επιχείρησης
Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο οριστικής συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell για την εξαγορά ποσοστού 49% της δεύτερης από την πρώτη στην ΕΠΑ Αττικής.
Παράγοντες που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση τονίζουν ότι η συμφωνία έχει κλείσει στα βασικά της σημεία και απομένουν τυπικές διατυπώσεις για την υπογραφή της, η οποία θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου. Κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε για λογαριασμό της ΔΕΠΑ η Rothschild και για λογαριασμό της Shell η Lazard ήταν, όπως είναι ήδη γνωστό, το ύψος του τιμήματος αφού οι δύο πλευρές  ξεκίνησαν με μία μεγάλη απόκλιση που στην πορεία γεφυρώθηκε.
Η Rothschild σύμφωνα με πληροφορίες προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας αποτιμήσει το 49% της ΕΠΑ Αττικής και το management  που κατέχει σήμερα η Shell στα 150 εκατ. ευρώ και η Lazard στα 250 εκατ. ευρώ.
Η σημαντική αυτή απόκλιση υποχρέωσε τις δύο εταιρίες να προσλάβουν κοινό τρίτο εκτιμητή ως επιδιαιτητή σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να δρομολογηθεί το κλείσιμο της συμφωνίας.

Ανοίγει ο δρόμος για τη συμφωνία με την ENI

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας ΔΕΠΑ - Shell θα «ξεκλειδώσει» και την συμφωνία ΔΕΠΑ - ΕΝΙ για την εξαγορά από τη ιταλική εταιρία του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΠΑ (51%) στην ΖΕΝΙΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο, αλλά δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τη Shell αφού και οι δύο εντάσσονται στο δεσμευτικό από το μνημόνιο σχέδιο ενίσχυσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου της Αττικής και αποχώρησης από την λιανική αγορά φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης.  
Στόχος του υπουργείου Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι η διατήρηση ενός ποσοστού της ΔΕΠΑ στη ΖΕΝΙΘ, κάτι που διαπραγματεύεται ήδη με τους θεσμούς αφού η ΕΝΙ δεν φέρεται να έχει αντίρρηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο εταιρίες, ΔΕΠΑ και ENI έχουν σχέδιο συμφωνίας και για την εξαγορά του 51% της ΔΕΠΑ αλλά και για την εξαγορά ποσοστού 35%, που σημαίνει παραμονή της ΔΕΠΑ στην ZeniΘ με ποσοστό 16%.

Υπό διαπραγμάτευση η σύσταση holding από τη ΔΕΠΑ

Μόλις ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με τον ρόλο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την διάθεση μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή του 65% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ, το υπουργείο Ενέργειας, όπως επιβεβαιώνουν στο World Energy News αρμόδια στελέχη, διαπραγματεύεται με τους θεσμούς το σενάριο δημιουργίας μιας εταιρείας holding, που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο, και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές.
Στην πρώτη θα περάσουν τα δίκτυα της εταιρίας και στη συνέχεια θα μπει στρατηγικός επενδυτής σε μειοψηφικό πακέτο, η δεύτερη θα ελέγχει την εμπορική δραστηριότητα και στην οποία θα μπορεί επίσης να μπει στρατηγικός με πλειοψηφικό πακέτο και η τρίτη θα παραμείνει υπό τη holding και θα ελέγχει τα μεγάλα ενεργειακά έργα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης