Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναχρηματοδότηση δανείου 1,3 δισ. ευρώ με διάθεση μέρους των εσόδων από τις λιγνιτικές συζητούν ΔΕΗ – Τράπεζες

tags :
Αναχρηματοδότηση δανείου 1,3 δισ. ευρώ με διάθεση μέρους των εσόδων από τις λιγνιτικές συζητούν ΔΕΗ – Τράπεζες
Η ΔΕΗ παραμένει ενήμερη στην εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο προέβη στην προπληρωμή 150 εκατ. ευρώ από διεθνές ομολογιακό δάνειο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου της επιχείρησης ύψους 1,3 δις ευρώ που λήγει τον Απρίλιο του 2019.
Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που γίνονται παράλληλα και συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν τουλάχιστον τα 2/3 των εσόδων από την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης.
Είναι ενδεικτικό ότι με την έναρξη των συζητήσεων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ζήτησαν το 100% του τιμήματος που θα εισπράξει η επιχείρηση, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αντιπροτείνει το 25%.
Όμως όλα εξαρτώνται από το ποιο θα είναι το τίμημα και αν τελικά υπάρξει τίμημα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος «αν οι μονάδες δεν πουληθούν ή το τίμημα είναι πολύ χαμηλό, η όλη διαπραγμάτευση για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου θα πρέπει να ξεκινήσει σε νέα βάση, με άλλους όρους και προϋποθέσεις».
Έτσι όλα φαίνεται να εξαρτώνται από την εξέλιξη του διαγωνισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο θα πρέπει να προκηρυχθεί έως τις 31 Μαΐου, αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάει λίγο πίσω και θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιούνιο.
Η εξόφληση και η προεξόφληση μέρους του χρέους προς τις τράπεζες αποτελεί βασικό στοιχείο της όλης διαπραγμάτευσης για την αναχρηματοδότηση των υπόλοιπων δανείων, μεγάλο μέρος των οποίων ρολλάρεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια

Μείωση χρέους

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (27/4) στις 31/12/2017 το συνολικό χρέος της εταιρίας ανερχόταν σε 4.304 εκατ. ευρώ και το καθαρό χρέος σε 3.957 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση δηλαδή χρηματικών διαθεσίμων και δεσμευμένων καταθέσεων ύψους 345,8 εκατ. ευρώ και επενδύσεων διαθέσιμων προς πώληση 1,5 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό χρέος, εξαιρουμένου του ΑΔΜΗΕ, είχε μειωθεί στο τέλος του 2017 κατά 365,6 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η ΔΕΗ, μετά από συνεννόηση με τους πιστωτές προέβη στην προπληρωμή 150 εκατ. ευρώ από διεθνές ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξεως 1/5/2019.
Επρόκειτο για μία κίνηση της εταιρίας, που ερμηνεύτηκε σαν μία προσπάθεια βελτίωσης της διατήρησης του χρέους της, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης των υπόλοιπων δανείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, της 25ης Φεβρουαρίου 2018 «η ΔΕΗ (σ.σ. πέραν της μερικής προπληρωμής το ομολογιακού δανείου) το τελευταίο τρίμηνο έχει προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς ελληνικές τράπεζες ύψους 25 εκατ. ευρώ και σε αναχρηματοδότηση δανείου 50 εκατ. ευρώ με ελληνική τράπεζα, μειώνοντας αντίστοιχα τα χρεολύσια του 2018. Από 1/1/18 ως τις 25/2/18 είχαν καταβληθεί χρεολύσια ύψους 37 εκατ. ευρώ».
Παρά τα προβλήματα ρευστότητας που οφείλονται κυρίως στους ανεξόφλητους λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 2,7 δις. ευρώ, η ΔΕΗ παραμένει ενήμερη στην εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού και όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, καμία τράπεζα μέχρι στιγμής δεν έχει υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετες προβλέψεις για τη ΔΕΗ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης