Άμυνα – Διπλωματία

Αεροναυτική "κόντρα" Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο (video)

Αεροναυτική
Μπαράζ αεροναυτικών ασκήσεων Τουρκίας, Ελλάδας και ΝΑΤΟ...
Το Αιγαίο γίνεται θέατρο μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων και μεγάλης συγκέντρωσης δυνάμεων με το μπαράζ ασκήσεων από την Τουρκία, την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ. Σήμερα οι Τούρκοι ξεκινούν τη μεγάλη αποβατική άσκηση "EFES 18", ακριβώς απέναντι από την Χίο, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων στις οποίες δίνεται μεγάλη έμφαση στον νυχτερινό αγώνα. Σχεδιάζεται από τους επιτελείς του EMOGK, δηλαδή του στρατηγείου της Διακλαδικής Δύναμης Αιγαίου Ειδικής Αποστολής.
Υπάρχει, λοιπόν, στην περιοχή μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από την Τουρκία. Δεν περιορίζεται όμως η τουρκική δραστηριότητα απέναντι από την Χίο, αλλά και σε άλλα σημεία του Αιγαίου, αφού ταυτόχρονα η γειτονική χώρα ξεκινάει και την άσκηση "Beyaz Firtina".
Η τουρκική προπαγάνδα έχει "κτυπήσει κόκκινο" και η εικόνα που επιχειρείται να περάσει είναι ότι η Άγκυρα εγκλωβίζει τα νησιά του Αιγαίου επιδιώκοντας το ναυτικό αποκλεισμό τους με επιθετικές ενέργειες.

Συνολικά 15 αποβατικά, δυο ναρκοθηρευτικά, ένα πετρελαιοφόρο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του κόλπου Csigatsik, στο ακρωτήριο Doganbey, ενώ ταυτόχρονα δυο με τρεις μονάδες είναι απλωμένες στον κόλπο της Εφέσσου. Στόχος η παροχή μακράς προστασίας στα αποβατικά που πραγματοποιούν τις ασκήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ελληνικό σύστημα επιτήρησης μαζί με τις μονάδες του Ελληνικού Στόλου παρακολουθούν σε πλήρη επιφυλακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης