Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 3 από τις 4 τράπεζες πάνω από τις ΑΜΚ του 2015 – Οποιοδήποτε κερδοσκοπικό παιχνίδι στο μέλλον...προετοιμασία για αύξηση

Οι 3 από τις 4 τράπεζες πάνω από τις ΑΜΚ του 2015 – Οποιοδήποτε κερδοσκοπικό παιχνίδι στο μέλλον...προετοιμασία για αύξηση
Οι τράπεζες που αποτιμώνται πάνω από τις τιμές του 2015 σημαίνει ότι αποκτούν πρόσθετη αξία που αφομοιώνουν γιατί δεν θα υλοποιηθούν άμεσα νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών με αφορμή και αιτία την άνοδο του τελευταίου διαστήματος εμφανίζουν αποτίμηση – δηλαδή χρηματιστηριακή αξία ή κεφαλαιοποίηση – 10,4 δισεκ. με τα κεφάλαια core tier 1 μετά το IFRs 9 περίπου στα 27,5 δισεκ. ευρώ, αυτό ισοδυναμεί με 0,38-0,39 τιμή προς λογιστική αξία.
Επίσης οι 3 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα διαπραγματεύονται  πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Η Alpha bank με τιμή ΑΜΚ το 2015 στα 2 ευρώ έχει τιμή 2,19 ευρώ
Η Εθνική με τιμή ΑΜΚ το 2015 στα 0,30 ευρώ έχει τιμή 0,3460 ευρώ
Η Πειραιώς με τιμή ΑΜΚ το 2015 στα 6 ευρώ έχει τιμή 3,51 ευρώ
Η Eurobank με τιμή ΑΜΚ το 2015 στα 1 ευρώ έχει τιμή 1,05 ευρώ
Τι δείχνει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά;
Βασικά η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών των τραπεζών δείχνει δύο πράγματα.
1)Οι τράπεζες που αποτιμώνται πάνω από τις τιμές του 2015 σημαίνει ότι αποκτούν πρόσθετη αξία που αφομοιώνουν γιατί δεν θα υλοποιηθούν άμεσα νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το προσεχές διάστημα θα δούμε από τις τράπεζες υβριδικές εκδόσεις και ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 έως 2 δισεκ. ευρώ και μέσα στο α΄ 4μηνο του 2019 μετά το SREP δηλαδή την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας θα υλοποιηθούν και αυξήσεις κεφαλαίου
2)Η Πειραιώς που βρίσκεται -42% χαμηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ του 2015 υποδηλώνει ότι η αγορά θεωρεί ότι και λόγω του stress tests θα πρέπει να προχωρήσει και σε αύξηση κεφαλαίου υποχρεωτικά.

Το βασικό ερώτημα είναι οι τρέχουσες τιμές αποτελούν fair value δηλαδή δίκαιες τιμές και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Εάν αποτιμήσουμε αυστηρά το stress tests το οποίο έχει παρουσιάσει αναλυτικά το bankingnews με μεγάλη ακρίβεια η Alpha bank και η Eurobank εύλογα δείχνουν καλή συμπεριφορά γιατί με όρους δυσμενούς σενάριο στα συνολικά κεφάλαια εμφανίζουν σχεδόν παραπλήσια επίδοση.
Όμως οι μετοχές των τραπεζών στα τρέχοντα επίπεδα με μια απόκλιση 10-12% ήδη αντικατοπτρίζουν δίκαιες αξίες πλην ίσως της Alpha bank που έχει μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια.
Να σημειωθεί ότι η επάνοδος των τραπεζών στις τιμές των ΑΜΚ δεν αποτέλεσε έκπληξη αντιθέτως ήταν εύκολα προβλέψιμη εξέλιξη.
Τα 3 στοιχεία που θα επιδράσουν στις μετοχές των τραπεζών είναι
Α)Ενώ περνούν τα stress tests και δεν θα χρειαστούν ΑΜΚ άμεσα δεν καθαρίζουν με την αναγκαιότητα αυξήσεων κεφαλαίου.
Θα ακολουθήσει Οκτώβριο – Νοέμβριο 2018 το SREP δηλαδή η αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Όσο η αγορά πιστεύει ότι θα έρθουν αυξήσεις κεφαλαίου θα συγκρατεί την άνοδο.
Β)Ενόψει των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου διοικήσεις και μέτοχοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανεβάζοντας τις μετοχές των τραπεζών ώστε με τα discount που θα υπάρξουν στις νέες ΑΜΚ οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019 να είναι τουλάχιστον οι τιμές των αυξήσεων του 2015 πλην της Πειραιώς.
Μπορεί να δούμε κάποιες κερδοσκοπικές εξάρσεις το επόμενο διάστημα και εάν τις δούμε θα πρέπει αυτές οι κερδοσκοπικές κινήσεις να συνδεθούν με σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου και περιορισμού του dilution των μετόχων.
Εάν π.χ. η Eurobank κάνει ΑΜΚ στο 1 ευρώ το 2019 ο μέτοχος όχι δεν χάνει αντιθέτως θα προσθέσει αξία στην περιουσία του.
Γ)Η Πειραιώς είναι ειδική περίπτωση αλλά δεν δικαιολογείται να διαπραγματεύεται με discount 41% σε σχέση με τις τιμές του 2015.

Ποιες οι λογικές τιμές για τις μετοχές των τραπεζών σε βάθος μηνών;

Η παραδοχή των τιμών που θα αναφερθεί στηρίζεται μόνο στην εξής λογική ότι θα υπάρξουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Με όρους P/E οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές.
Εφόσον εκδηλωθούν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάθος μηνών θα μπορούσαμε να δούμε τις τιμές των τραπεζών στα εξής επίπεδα
Alpha bank 2,7 με 2,8 ευρώ
Εθνική 0,38 ευρώ
Eurobank 1,20 ευρώ
Πειραιώς 4 ευρώ  

Τι δείχνει το stress tests στο δυσμενές σενάριο

Στο δυσμενές σενάριο των stress tests – που θα ανακοινωθεί 5 Μαίου ημέρα Σάββατο στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος - όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews οι επιδόσεις των τραπεζών με όρους δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 είναι οι εξής.

Alpha bank 9,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
(Το εύρος που δίνεται για την Alpha bank είναι 9,25% με 9,75% στο δυσμενές σενάριο)
Εθνική 6,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 6,8% με 6,75% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Πειραιώς 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο

Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας – total capital ratio – στο δυσμενές σενάριο του stress tests η Alpha bank και η Eurobank ισοβαθμούν περίπου με την Alpha bank στο 9,5% και την Eurobank 9,25%.
Η Εθνική στο 6,9% και η Πειραιώς στο 5,9%.
H ισοβαθμία της Alpha bank με την Eurobank στο stress tests στα συνολικά κεφάλαια θα κινήσει την περιέργεια αλλά έχει λογική γιατί η Eurobank προσθέτει στα κεφάλαια της και τα 950 εκατ ομολογιακό tier 2 που προήλθε από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης