Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,3% για τον χρυσό, στα 1.319,20 δολ. ανά ουγγιά - Απώλειες για τον Απρίλιο

Πτώση 0,3% για τον χρυσό, στα 1.319,20 δολ. ανά ουγγιά - Απώλειες για τον Απρίλιο
Με απώλειες 0,3% έκλεισε ο χρυσός, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (30/4/2018) ο χρυσός, ενώ με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και ο Απρίλιος για το πολύτιμο μέταλλο, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου.
Τους τελευταίους μήνες, κόντρα στις προβλέψεις για μια επικείμενη εκτόξευση του πληθωρισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) σε μια ταχύτερη του αναμενομένου περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ο δείκτης του δολαρίου διαπραγματευόταν στις περισσότερες συνεδριάσεις κάτω από τις 90 μονάδες, αντιστρέφοντας τα ιστορικά υψηλά επίπεδα -άνω των 102 μονάδων- στις αρχές του περασμένου έτους.
Σήμερα, το αμερικανικό νόμισμα δέχεται ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο σχετικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ευθυγραμμίστηκε με τον στόχο της Fed τον Μάρτιο του 2018, καθώς ενισχύθηκε στο 2%, από 1,7% έναν μήνα νωρίτερα.
Η επίδοση είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012, ενώ πρόκειται για την πρώτη αύξηση του ΔΤΚ μετά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού για επικείμενη εκτόξευση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Σε ό,τι αφορά στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές καυσίμων και τροφίμων, καταγράφηκε αύξηση στο 1,9% τον περασμένο μήνα, από 1,6% τον Φεβρουάριο του 2018.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με απώλειες 0,3% ή 4,20 δολ., στα 1.319,20 δολ. ανά ουγγιά, ενώ στο σύνολο του Απριλίου, ο χρυσός υποχώρησε περίπου κατά 2%.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,208 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του γιεν, στα 109,2 γιεν.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Την ίδια ώρα, η περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο έχει απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές από τον χρυσό, ο οποίος αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους αστάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης