Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η αποκάλυψη του «μεταμνημονιακού μνημονίου» έχει παγιδεύσει τον Τσίπρα, είναι αδύνατο να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι

Η αποκάλυψη του «μεταμνημονιακού μνημονίου» έχει παγιδεύσει τον Τσίπρα, είναι αδύνατο να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι
Ο Τσίπρας θα εξαντλήσει την 4ετία ποντάροντας όχι να το γυρίσει αλλά να χάσει με αξιοπρεπή ήττα.
Η αποκάλυψη του μεταμνημονιακού μνημονίου που δεν θα περιλαμβάνει πιστωτική γραμμή αλλά αυστηρή εποπτεία 4 φορές τον χρόνο, όπως συμβαίνει και στην περίοδο του μνημονίου σε συνδυασμό με την αδύναμη λύση για το χρέος που προωθείται και η επιμονή του ESM και των Βρυξελλών ότι καμία από τις υποχρεώσεις της Ελλάδος δεν θα αλλάξει έχουν παγιδεύσει πολιτικά τον Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνια εξού και τα σενάρια για πλήρη εξάντλησης της 4ετίας.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι θα εξαντληθεί η 4ετία καθώς η συγκυρία π.χ. με την λήξη του μνημονίου δεν θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Τσίπρας δεν έχει να κερδίσει γιατί δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές διασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό ποσοστό μεταξύ 23% με 25% αντί να περιμένει έως το τέλος όπου οι εξελίξεις μπορεί να πάνε από καλύτερα έως χειρότερα…υπάρχει δηλαδή μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας;
Η απάντηση είναι ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο της εξουσίας όταν νομοτελειακά θα επανέλθουν και θα επιχειρήσουν να εκδικηθούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δια μέσω της δικαιοσύνης.
Μπορεί ο Τσίπρας να μην είναι στόχος αλλά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν στο στόχαστρο και εύλογα θα εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει την ευθύνη των στελεχών που δημιούργησε.
Το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλά σενάρια και απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις.
Όμως ορισμένοι έμπειροι πολιτικοί έχουν οδηγηθεί στα εξής συμπεράσματα
1)Ο Τσίπρας θα εξαντλήσει την 4ετία ποντάροντας όχι να το γυρίσει αλλά να χάσει με αξιοπρεπή ήττα.
Τι σημαίνει αυτό ΝΔ 32% με 33% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24% με 25%.
2)Θα εξαντλήσει την 4ετία επειδή ανησυχούν στον ΣΥΡΙΖΑ για αντεκδίκηση από την ΝΔ με όρους δικαιοσύνης.
3)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λάβει πολιτικά bonus από τους ευρωπαίους οπότε το επιχείρημα η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε αυστηρή εποπτεία θα προβληματίζει την κοινωνία.
4)Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν πρόωρες εκλογές γιατί σχεδόν 65 με 70 βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν οπότε το σοκ της αφάνειας αποτρέπει πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ρισκάρουν το πολιτικό τους μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης