Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκός Οίκος: Πειστικός ο Netanyahu για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – ΕΕ: Χρειάζεται διεξοδική ανάλυση

Λευκός Οίκος: Πειστικός ο Netanyahu για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – ΕΕ: Χρειάζεται διεξοδική ανάλυση
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υποστήριξε ότι το Ιράν εξελίσσει μυστικά το πυρηνικό του πρόγραμμα
Για νέες και πειστικές λεπτομέρειες έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, B. Netanyahu, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ιράν ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι το εξελίσσει μυστικά.
Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος τάχθηκε στο πλευρό του Netanyahu/
«Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», τονίζει ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για τον Trump προκειμένου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Την ίδια στιγμή πάντως πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η ΕΕ.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας F. Mogherini υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες του Netanyahu θα μπορέσουν να αποτιμηθούν μόνο έπειτα από διεξοδική ανάλυση.
«Χρειάζεται να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της ομιλίας που έκανε ο πρωθυπουργός Netanyahu, να δούμε τα έγγραφα, και πρώτα και πάνω απ' όλα να λάβουμε τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, διότι ο ΔΟΑΕ είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που έχει αναλάβει την επιτήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αυτό που είδα στα πρώτα δημοσιεύματα είναι ότι ο πρωθυπουργός Netanyahu δεν αμφισβήτησε τη συμμόρφωση του Ιράν προς τις δεσμεύσεις του βάσειτου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, δηλαδή τις δεσμεύσεις του για την περίοδο μετά το 2015.
H συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν έχει βάση ουδεμία υπόθεση πως υπάρχει καλή πίστη ή εμπιστοσύνη απεναντίας βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μηχανισμούς επαλήθευσης και αυστηρό έλεγχο των γεγονότων.
Ο ΔΟΑΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα 10 αναφορές, με τις οποίες επαλήθευσε ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας» υποστήριξε η Mogherini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης