Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ
Επαφές σε μια ευνοϊκή περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Με την υπογεγραμμένη LOA για την αναβάθμιση των F-16 στο χαρτοφύλακά του, ξεκίνησε την επίσκεψή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στις ΗΠΑ. Κατά την τριήμερη παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Α/ΓΕΕΘΑ, εκτός των διμερών επαφών με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, θα συναντηθεί και με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας.
Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του τον Ιούλιο του 2017, είχε συζητηθεί εκτενώς  το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής και έγινε μια ανάλυση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του είχε επισημάνει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και φυσικά  τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.
Ο General Joseph F. Dunford US Marine Corps, από την πλευρά του, είχε τονίσει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, αλλα και το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σημαντικότατο εταίρο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ μάλιστα, είχε εκφράσει την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας και για εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Ευνοϊκή περίοδος

Σε μια εξαιρετικά θετική περίοδο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λοιπόν, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΕΘΑ θα παρουσιάσει ξανά τη λίστα των ελληνικών αιτημάτων. Η περίοδος είναι ευνοϊκή γιατί, εκτός πολύ καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η αμερικανική υπηρεσία DSCA (Defense Security Cooperation Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από την 1η Ιουνίου 2018 θα μειώσει τη χρέωση surcharge, επί των αμερικανικών όπλων και οπλικών συστημάτων, από το 3,5% στο 3,2%. Έτσι το κόστος προμήθειας αμερικανικών όπλων, μέσω προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales), θα μειωθεί.
Οι χρεώσεις surcharge επιβάλλονται σε διατραπεζικές ή συναλλαγές μέσω πιστωτικών προϊόντων (επιταγές, κάρτες), όχι σε συναλλαγές με μετρητά, ως μια μορφή αποζημίωσης στον προμηθευτή για την αποδοχή της διατραπεζικής συναλλαγής.
Η DSCA επιβάλει τη χρέωση surcharge και τα έσοδα τα χρησιμοποιεί προς υποστήριξη προγραμμάτων FMS, κατά τα οποία η Αμερικανική Κυβέρνηση λειτουργεί ως εγγυητής μεταξύ της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και μιας τρίτης χώρας.
Το 2017 οι ΗΠΑ πούλησαν, μέσω FMS, οπλικά συστήματα συνολικής αξίας $ 41,9 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα $ 1,46 δισεκατομμύρια ήταν χρεώσεις surcharge. Με τη μείωση στο 3,2% το ποσό αυτό θα ήταν $ 1,34 δισεκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης