Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιλογή αναδόχου για το τουρκικό άρμα μάχης ALTAY

Επιλογή αναδόχου για το τουρκικό άρμα μάχης ALTAY
Τα πρώτα 15 άρματα αναμένονται μετά το 2020...
Aνακοινώθηκε πρόσφατα ότι η εταιρία BMC Automotive Industry and Trade Inc. θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση σύμβασης σε σχέση με την ανάπτυξη και παραγωγή του εγχώριας σχεδίασης άρματος μάχης ALTAY.
Η επιλογή αναδόχου εκκρεμούσε από το καλοκαίρι του 2017, όταν το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) είχε απορρίψει ως μη ανταγωνιστική τη βέλτιστη και τελική προσφορά της εταιρίας Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., μέλους του ομίλου συμμετοχών Koç, η οποία είχε ήδη αναπτύξει τέσσερα πρωτότυπα, με βάση σύμβαση του 2007 αξίας $500 εκατ. και είχε ζητήσει τη λήψη ανταγωνιστικών προσφορών από την εταιρία που τελικά επιλέχθηκε, καθώς και από τις εταιρίες Otokar και FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.

Αποτέλεσμα εικόνας για altay
Η επιλογή της BMC δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ίδια εταιρία είχε ανακοινώσει ότι το SSM την είχε επιλέξει μεταξύ των εταιριών TÜMOSAN Engine and Tractor Industry Inc., Istanbul Marine Shipbuilding Industry and Trade Inc., Figes Physics and Geometry Computer Simulation Trade Inc. και TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI) και της είχε αναθέσει σύμβαση ύψους $1 δισ., προκειμένου να αναλάβει τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του συγκροτήματος ισχύος των αρμάτων ALTAY, που προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτα κράτη.
Η παραγωγή τους προεβλέπετο μετά τα 250 της αρχικής παρτίδας, τα οποία θα διαθέτουν κινητήρα της γερμανικής MTU Friedrichshafen GmbH. Η κατασκευή των 250 αρμάτων θεωρείται δεδομένη, ενώ τα υπόλοιπα 250 αποτελούν αντικείμενο προαίρεσης.
Η ένταξη σε υπηρεσία του ALTAY τοποθετείται χρονικά στο έτος 2020, όταν ο Τουρκικός Στρατός θα αποκτήσει τις 15 πρώτες μονάδες του τύπου, με ακόμη 20 να ακολουθούν το επόμενο έτος.

Η BMC Automotive Industry and Trade Inc.

Η εταιρία εξαγοράστηκε τον Ιούνιο του 2014 έναντι $360 εκατ. από την εταιρία ES Mali Yatirim, που ανήκει στον επιχειρηματία Ethem Sancak, που είχε τότε δηλώσει ότι σκόπευε να προβεί στην ανάπτυξή της μέσω στρατηγικής συμμαχίας με κράτος του Περσικού Κόλπου.
Λίγο αργότερα, το 49% του κεφαλαίου της BMC αποκτήθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, ενώ ο Καταριανός στρατιωτικός ακόλουθος μετέχει ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιό της.
Η εμπλοκή του Κατάρ υπογραμμίζει για άλλη μία φορά τους στενούς δεσμούς του με την Τουρκία, οι οποίοι υπερβαίνουν το πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας, δεδομένου ότι κεφάλαια του Κατάρ βρίσκονται πίσω από τις μαζικές εξαγορές και επενδύσεις τουρκικών τραπεζών, εταιριών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και αλυσίδων καταστημάτων πώλησης καταναλωτικών προϊόντων.
Τέλος, ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι o Ethem Sancak, αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και μέλος της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης