Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings Doha Center: Οι Ιρανοί διαφωνούν με την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο της Συρίας

Brookings Doha Center: Οι Ιρανοί διαφωνούν με την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο της Συρίας
Το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της παρέμβασης του Ιράν στην Συρία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει υποστηρίξει ένθερμα το καθεστώς του Bashar al Assad στη Συρία, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στη στάση των ιρανών πολιτών για το ζήτημα αυτό αναφέρει το Brookings Doha Center.
Ενώ το Ιράν προσπάθησε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία και να προωθήσει το αφήγημα για τη στρατιωτική της συμμετοχή, δεν πέτυχε πλήρως.
Η ρητορική «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και δημιουργία «άξονα αντίστασης» δεν ήταν αρκετή για να μετριάσει τις αντιδράσεις των ιρανών.
Παρά τη συσκότιση των ιρανικών κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία, η τάση των Ιρανών να ενημερώνονται από πληθώρα πηγών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην περσική γλώσσα, τους έχει κρατήσει καλά ενημερωμένους.
Η αυξανόμενη κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση του Ιράν στην Συρία έχει δημιουργήσει εσωτερικά θέματα στο Ιράν.
Πρόσφατες διαδηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις έχουν δείξει ότι οι Ιρανοί είναι όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι με τη συμμετοχή της χώρας τους στη Συρία.
Ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε δημόσια κατά της συμμετοχής στη Συρία ήταν ο αείμνηστος Ali-Akbar Hashemi-Rafsanjani (Αλί-Ακμπάρ Χασέμι-Ραφσαντζάνι) πρώην πρόεδρος του Ιράν και σύμβουλος του σημερινού Ιρανού Προέδρου Hassan Rouhani.
Λίγες ημέρες μετά την υποτιθέμενη χημική επίθεση στην Ghouta κοντά στη Δαμασκό ιρανοί αξιωματούχοι εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησαν τον Assad ότι χρησιμοποιεί χημικά:
 «Οι φυλακές είναι γεμάτες και δεν υπάρχει πλέον χώρος , έτσι ώστε να καταλάβουν μερικά στάδια για να τα γεμίσουν, ο συριακός λαός βιώνει δύσκολες συνθήκες: αφενός βομβαρδίζονται με χημικά από την κυβέρνηση τους και από την άλλη βομβαρδίζονται από τις αμερικανικές βόμβες. "
Τον Απρίλιο του 2017, ο Gholam-Hossein Karbaschi, πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης (1990-1998) και ένας από τους ηγέτες του Κόμματος που ίδρυσε το 1996 ο Rafsanjani, επέκρινε επίσης την παρέμβαση του Ιράν στη Συρία.
Πολλοί Ιρανοί τονίζουν ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την Συρία (περί τα 20 δισεκ. δολάρια ετησίως) πρέπει να δαπανηθούν για τις ανάγκες του πληθυσμού στο Ιράν.
Τον Δεκέμβριο του 2016, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ημέρα Φοιτητών» στο Πανεπιστήμιο Amirkabir της Τεχεράνης με τον εξέχοντα ιρανό συντηρητικό βουλευτή Ali Motahari, ένας ακτιβιστής φοιτητής αμφισβήτησε βασικές στιγμές της ιστορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στη Συρία.
"Φοβάμαι την ημέρα που είμαι βέβαιος ότι θα καταδικαστούμε από την ιστορία επειδή συμμετέχουμε στην Συρία.
Έχουν σκοτωθεί 500.000 άνθρωποι στην Συρία, η χώρα έχει καταστραφεί.
 Είμαστε σίγουρα καταδικασμένοι μπροστά στα δάκρυα των παιδιών της Συρίας.
Τον Απρίλιο του 2017, σε μια εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Tabriz όπου εδρεύει ο θεωρητικός του Σώματος των Φρουρών της ισλαμικής επανάστασης Hassan Abbasi, ένας μαθητής του τον αμφισβήτησε.
"Hassan Abbasi, η ιδεολογία σας είναι η ιδεολογία της τρομοκρατίας και του φόβου, της αποστολής όπλων στον αιμοδιψή δικτάτορα Bashar al-Assad.
Η ιδεολογία σας είναι να παίζετε με τις εθνικιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού, υπερασπίζοντας ανύπαρκτα ιδεώδη.
Κάποια ανησυχία για τον πόλεμο στη Συρία φαίνεται να εκδηλώνεται και σε ορισμένους ιρανούς στρατιωτικούς.
Ενώ τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης, πολλοί εθελοντές που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ είχαν ενθουσιασμό, φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός:
"Βλέπω τι συμβαίνει στο Χαλέπι και στο Χόμς και στο Άνλιμπ, και σκέφτομαι τον εαυτό μου:
Γιατί όλα αυτά;
Γνωρίζω ότι αυτός ο πόλεμος είναι σκληρός.
Δεν θέλω να σκοτώσω παιδιά στη Συρία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το κάνω»
Η εμπλοκή του Ιράν στην Συρία φαίνεται να έχει τερματίσει τον μύθο ότι η ιρανική Ισλαμική Δημοκρατίας να εμπλέκεται σε συγκρούσεις μόνο για αυτοάμυνα.
Και τώρα που έχει ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος το ISIL και ο στρατός του Ιράν παραμένει στη Συρία, τα ερωτήματα είναι περισσότερα.
Το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της παρέμβασης του Ιράν στην Συρία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης