Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ιράν και Ισραήλ στα πρόθυρα πολέμου για τον έλεγχο της Συρίας

tags :
Ιράν και Ισραήλ στα πρόθυρα πολέμου για τον έλεγχο της Συρίας
Ιράν και Ισραήλ στα πρόθυρα πολέμου για τον έλεγχο της Συρίας
Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι «πανηγυρισμοί» για τη συμφωνία αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο, μια νέα απειλή προκαλεί πονοκέφαλο στη διεθνή κοινότητα.
Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια πολεμική σύγκρουση, εποφθαλμιώντας τον έλεγχο της Συρίας.
Στο διάγγελμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, κατηγόρησε το Ιράν ότι ψεύδεται αφότου υπέγραψε τη συμφωνία για τα πυρηνικά, ισχυριζόμενος ότι έχει αποδείξεις για το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «κοινότοπους, αδιάφορους και ντροπιαστικούς»  τους ισχυρισμούς του Ισραήλ.
Είχαν προηγηθεί οι επαφές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και την καγκελάριο Angela Merkel, με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέτει μετ΄επιτάσεως το ζήτημα της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά και να εκτοξεύει απειλές κατά της Τεχεράνης.
Μετά τις πιέσεις Trump, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε μια νέα συμφωνία με την Τεχεράνη.
Ανεπαρκή χαρακτήρισε την τρέχουσα συμφωνία με το Ιράν και η καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία από όλες τις πλευρές.
Υπό αυτό το πρίσμα ΗΠΑ και Ισραήλ αναπτύσσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο Ιράν, με στόχο να αποτρέψουν την Τεχεράνη από την εδραίωση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Συρία.
Πόσο πιθανή είναι μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη;
Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ήδη αντιπαρατίθενται στρατιωτικά στην πολύπαθη Συρία, με στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας τους.
Όπως εκτιμά το CNN, Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια πολεμική σύρραξη, ενώ τονίζει ότι ήδη η μεταξύ τους ένταση έχει κλιμακωθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη κρίση του 2015.
Πλέον το Ισραήλ δεν βρίσκεται αντιμέτωπο με την Χεζμπολάχ, αλλά με το Ιράν.
Οι δύο χώρες έχουν αφήσει πίσω τους τα λόγια και οδεύουν προς μια ανοικτή σύγκρουση.
Το Ισραήλ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την παρουσία του Ιράν στη Συρία και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί η στρατιωτική του παρουσία.
Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση της ισραηλινής Haaretz, ο Netanyahu είναι έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο, με τη στρατιωτική ηγεσία να τάσσεται υπέρ μιας σκληρής και επιθετικής γραμμής απέναντι στην παρουσία του Ιράν στη Συρία.
Σημαντικό ρόλο στη συνέχεια αναμένεται να διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσει η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί ορκισμένο εχθρό του Ιράν και πραγματοποιεί στροφή προς τη Δύση, ενώ η Ρωσία, η οποία τάσσεται στο πλευρό της Τεχεράνης, συμπληρώνει το παζλ στο επικίνδυνο παιχνίδι των ισχυρών για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης