Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 3-4 Μαΐου το supervisory board του SSM με επίκεντρο τα stress tests των ελληνικών τραπεζών – Πολύ κρίσιμο το SREP

Στις 3-4 Μαΐου το supervisory board του SSM με επίκεντρο τα stress tests των ελληνικών τραπεζών – Πολύ κρίσιμο το SREP
Στις 3 και 4 Μαΐου του 2018 θα πραγματοποιηθεί το supervisory board δηλαδή θα συνεδριάσει το συμβούλιο του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών με βασικό θέμα τα αποτελέσματα του stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Τα αποτελέσματα του stress tests θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου 2018 ημέρα Σάββατο και ώρα 11 το πρωί.
Τα αποτελέσματα ειδικά του δυσμενούς σεναρίου του stress tests που είναι το πιο ουσιώδες στοιχείο έχει παρουσιαστεί ήδη από το bankingnews αναλυτικότατα και πολύ έγκαιρα.
Στο supervisory board του SSM μπορεί να αποφασιστεί να υπάρξουν κάποιες οριακές διαφοροποιήσεις στα τελικά αποτελέσματα αλλά θα είναι πολύ – πολύ οριακές διαφοροποιήσεις.
Το ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να εστιαστεί στα νούμερα, στις επιδόσεις του stress tests αλλά στις επίσημες ανακοινώσεις του SSM.
Επειδή δεν θα αναφερθεί εάν πέρασαν ή δεν πέρασαν οι τράπεζες το stress tests έχει σημασία εάν δοθεί κάποια γενική κατεύθυνση για το τι μπορεί να συμβεί στις τράπεζες στο μέλλον ή εάν υπάρξει ειδική αναφορά στο SREP δηλαδή στην αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών που έχει προσδιοριστεί να επανεξεταστεί Οκτώβριο του 2018.
Από το stress tests σε αυτό που πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία είναι η αναφορά του SSM για τις μελλοντικές εξελίξεις ή κάποιες γενικές αναφορές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό αυστηρή εποπτεία.
Τέτοιες αναφορές θα προϊδεάζουν ότι επίκεινται βραχυπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια tier 2 ή υβριδικά – που αναμένονται ούτως ή άλλως εντός των επόμενων 60 με 90 ημερών – και σε επόμενη φάση μέσα στο 2019 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τα αποτελέσματα του δυσμενούς σεναρίου του stress tests των ελληνικών τραπεζών

Alpha bank 9,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Εθνική 6,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 6,8% με 6,75% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Πειραιώς 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο

Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας – total capital ratio – στο δυσμενές σενάριο του stress tests η Alpha bank και η Eurobank ισοβαθμούν περίπου με την Alpha bank στο 9,5% και την Eurobank 9,25%.
Η Εθνική στο 6,9% και η Πειραιώς στο 5,9%.
H ισοβαθμία της Alpha bank με την Eurobank στο stress tests στα συνολικά κεφάλαια θα κινήσει την περιέργεια αλλά έχει λογική γιατί η Eurobank προσθέτει στα κεφάλαια της και τα 950 εκατ ομολογιακό tier 2 που προήλθε από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών.

Το stress tests αποτρέπει την υποχρέωση της άμεσης αύξησης κεφαλαίου με μετοχές.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους μέσω υβριδικών κεφαλαίων ή κατά το πιθανότερο ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 αρχικά και από τις αρχές του 2019 σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η Eurobank είναι η μόνη που διαθέτει tier 2 από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε ομολογιακό tier 2.
Υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν τους προσεχείς μήνες έως 2 δισεκ. ευρώ ομολογιακά tier 2 από τις ελληνικές τράπεζες.
ΕΚΤ και SSM θέλουν οι τράπεζες στην Ευρώπη να έχουν αυξημένα tier 1 και tier 2 ώστε να λειτουργούν ως ανάχωμα για τους καταθέτες.
Στο παρελθόν η ύπαρξη στοιχείων παθητικού LMA όπως ομολογιακά, υβριδικά κ.α. είχαν ως αποτέλεσμα να αποτρέψουν την εμπλοκή καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015.
Από το 2019 και ειδικά στο α΄ 4μηνο του 2019 αναμένονται κινήσεις αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης