Διεθνή

FAZ: Ενώ η Ελλάδα ζητά απομείωση του χρέους, η Πορτογαλία επέστρεψε γύρω στα 10 δισ. ευρώ

FAZ: Ενώ η Ελλάδα ζητά απομείωση του χρέους, η Πορτογαλία επέστρεψε γύρω στα 10 δισ. ευρώ
Η FAZ περιγράφει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας έπειτα από σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής
Tην ώρα που η Ελλάδα ζητά απομείωση χρέους η Πορτογαλία επιστρέφει νωρίτερα 10 δισ. ευρώ από τα χρέη της αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παίρνει ως αφορμή την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς για να περιγράψει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μετά από σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που προκάλεσαν τον θαυμασμό ακόμη και του δύσκολου Wolfgang Schaeuble, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.
«Με το καταλάγιασμα της κρίσης ανοίγουν νέα περιθώρια χειρισμών και ξυπνούν νέοι πόθοι», περιγράφει τη νέα κατάσταση η εφημερίδα.
«Ενώ οι αριστεροί κυβερνητικοί εταίροι πιστεύουν ότι καταρχήν φτάνει η λιτότητα, ο υπουργός Οικονομικών Centeno θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο έλλειμμα για να θωρακίσει τη χώρα για δύσκολους καιρούς.
Σε αυτή του την επιδίωξη έχει την υποστήριξη του προέδρου Μarcelo Sousa, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να επισπευστούν οι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2019 εκλογές, σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν καταφέρει να συνεννοηθεί για το νέο προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση του ελλείμματος από το 0,9% στο 0,7%.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σε δύο χρόνια για πρώτη φορά θα σημειωθεί μικρό πλεόνασμα».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ενώ η Ελλάδα ζητά απομείωση του χρέους, η Πορτογαλία επέστρεψε γύρω στα 10 δις ευρώ από τα χρέη της νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
Σε αυτό βοήθησαν τα χαμηλά επιτόκια.
Στο μεταξύ η οικονομία της αναπτύσσεται, το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης στο 2,4%, κάτι που δίνει φτερά στην αγορά εργασίας.
Η ανεργία προβλέπεται να πέσει από το 8,9% στα 7,3%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης