Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Προϋπολογισμό 1,135 τρισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν για την 7ετία 2021-2017 - Αντιδράσεις από κράτη - μέλη

ΕΕ: Προϋπολογισμό 1,135 τρισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν για την 7ετία 2021-2017 - Αντιδράσεις από κράτη - μέλη
Προϋπολογισμό ύψους 1,135 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου ΑΕΕ των 27 χωρών, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επταετία 2021-2017
(upd) Προϋπολογισμό ύψους 1,135 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) των 27 χωρών μελών της ΕΕ, πρότεινε σήμερα (2/5/2018) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επταετία 2021-2017, με ορισμένα κράτη - μέλη να έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους. 
Αυτό το επίπεδο αναλήψεων υποχρεώσεων μεταφράζεται σε πληρωμές ύψους 1.105 δισ. ευρώ (ήτοι 1,08% του ΑΕΕ).
«Πρόκειται για μια ειλικρινή απάντηση στη σημερινή πραγματικότητα στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη στιγμή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η σημερινή πρόταση απαντά σε αυτή τη διπλή πρόκληση με τη μείωση δαπανών, αλλά και με την προσθήκη νέων πόρων σε ισότιμη βάση», προστίθεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το ποσό των 55 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την υποστήριξη επενδύσεων στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και βοήθεια για ένταξη στο ευρώ.
Αναλυτικότερα, η Επιτροπή για πρώτη φορά προτείνει δύο δημοσιονομικά μέσα, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας της Ευρωζώνης και τη σύγκλιση προς τα επίπεδα της ζώνης του ευρώ.
Συγκεκριμένα προτείνεται ένα νέο Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων το οποίο - με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 25 δισ. ευρώ - θα παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη σε όλα τα κράτη μέλη για την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και ένας μηχανισμός σύγκλισης που θα παρέχει στήριξη σε κράτη μέλη εκτός Ευρωζώνης, τα οποία πρόκειται να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα.
Παράλληλα, προτείνεται ένα νέο μέσο, για τη σταθεροποίηση των επενδύσεων σε περιόδους «ασύμμετρων κλυδωνισμών», αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων σε χώρες που θέλουν να προσελκύσουν επενδύσεις.
Το μέσο αυτό θα λάβει αρχικά τη μορφή δανείων αντιστήριξης εγγυημένων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους έως και 30 δισ. ευρώ, που θα συνδυάζονται με χρηματοδοτική ενίσχυση στα κράτη μέλη για την κάλυψη του κόστους των τόκων.
Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει μείωση της χρηματοδότησης για την κοινή γεωργική πολιτική και την πολιτική συνοχή κατά 5% αντίστοιχα.
Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους».
«Οι καλές οικονομικές προοπτικές μάς δίνουν μια “ανάσα”, αλλά δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως τόνισε ο ίδιος, την σκυτάλη παίρνουν τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεισφέρουν νέα κονδύλια στον προϋπολογισμό του μπλοκ, προκειμένου να καλύψουν το κενό που θα προκύψει από το Brexit το επόμενο έτος, το οποίο θα συγκεντρωθεί από τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών, των πλαστικών απορριμμάτων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ειδικότερα, τα νέα κονδύλια θα ανέλθουν περίπου σε 22 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου στο 12% των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η Κομισιόν επιθυμεί μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση στο 3% για την εναρμόνιση των εθνικών κανόνων σχετικά με τις φορολογικές εκπτώσεις, μεταξύ άλλων για τις εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών.
Όπως επεσήμανε, αυτό θα μπορούσε να προσθέσει 12 δισ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό.
Η Κομισιόν προτείνει επίσης οι κυβερνήσεις της ΕΕ να συνεισφέρουν 80 σεντς ανά χιλιόγραμμο μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων από πλαστικές σακούλες, με το συνολικό ύψος επί του προϋπολογισμού να ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κοινή Γεωργική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής θα εκσυγχρονιστούν ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικές με λιγότερους πόρους και να εξυπηρετούν νέες προτεραιότητες.
Για παράδειγμα, η πολιτική συνοχής θα διαδραματίζει έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη μακροπρόθεσμη ενσωμάτωση των μεταναστών.
Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι ο πολυετής προϋπολογισμός που προτείνει σήμερα είναι «σύγχρονος, απλός και ευέλικτος».
Σύγχρονος, διότι μειώνεται η γραφειοκρατία για τους δικαιούχους και τις διαχειριστικές αρχές, απλός, διότι προτείνεται να μειωθεί ο αριθμός των προγραμμάτων κατά περισσότερο από το ένα τρίτο (από 58 που είναι σήμερα σε 37 στο μέλλον) και ευέλικτος, διότι ενισχύονται τα μέσα διαχείρισης των κρίσεων με στόχο την αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Günther Oettinger, τόνισε ότι «επενδύουμε περισσότερο σε τομείς όπου ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ενεργεί μόνο του ή όπου είναι αποτελεσματικότερο να ενεργούμε από κοινού - στην έρευνα, τη μετανάστευση, στον έλεγχο των συνόρων ή στην άμυνα», ενώ ταυτόχρονα, συνεχίζεται η χρηματοδότηση των παραδοσιακών, αλλά εκσυγχρονισμένων πολιτικών, όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αποτελεί ευκαιρία για την επανεξέταση του ισχύοντος πολύπλοκου συστήματος επιστροφών και «επιστροφών επί επιστροφών».
Η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση όλων των επιστροφών και τη μείωση από 20% σε 10% του ποσού που παρακρατούν τα κράτη μέλη κατά την είσπραξη τελωνειακών εσόδων (που αποτελούν έναν από τους «ιδίους πόρους») για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν απότομες και σημαντικές αυξήσεις των συνεισφορών για ορισμένα κράτη μέλη, η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων επιστροφών σε διάστημα πέντε ετών.

Τριπλασιασμό δαπανών για τη μετανάστευση και την άμυνα προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν πρότεινε τριπλασιασμό των δαπανών για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη διαχείριση εξωτερικών συνόρων και τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου για την Άμυνα, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι δαπάνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο σχεδόν τριπλασιάζονται, φτάνοντας τα 33 δισ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα νέα κονδύλια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 10.000 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής ως το 2027.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 40%, δηλαδή χρηματοδότηση ύψους 4,8 δισ. ευρώ και τη δημιουργία ενός ταμείου άμυνας, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα ποσά αυτά θα συμπληρώνουν τις εθνικές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, προτείνονται επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα» στην ΕΕ.
Στην έρευνα και την καινοτομία η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 50% και χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για τα προγράμματα Horizon Europe και Ευρατόμ.
Έξαλλου, η Επιτροπή προτείνει εννεαπλάσια αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακό μετασχηματισμό και δίκτυα, με χρηματοδότηση που θα φτάνει τα 12 δισ. ευρώ.
Επίσης, προτείνεται ο υπερδιπλασιασμός των προγραμμάτων για τους νέους, όπως το ERASMUS+, με 30 δισ. ευρώ και για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με 1,3 δισ. ευρώ.
Τέλος, προτείνεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης κατά 26%, η οποία θα φτάσει τα 120 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη «γειτονιά» της Ευρώπης και τη διατήρηση ενός ειδικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως π.χ. της μετανάστευσης.
Για να συμπληρώσει, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μέσου για την ειρήνη εκτός προϋπολογισμού, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ενδεχόμενη κοινή συμμετοχή σε τρίτες χώρες.

Αντιδράσεις από Γαλλία, Ολλανδία και Πολωνία

Η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η γαλλική κυβέρνηση έκρινε «απαράδεκτη» την πρόταση για μείωση του προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
«Μια τέτοια δραστική, μαζική και τυφλή μείωση είναι απλούστατα αδιανόητη», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Γεωργίας, Stéphane Travert, τονίζοντας ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί καμία μείωση στο εισόδημα των αγροτών».
Το υπουργείο εξήγησε ότι η μείωση του προϋπολογισμού θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών καθώς επηρεάζει επικίνδυνα το εισόδημα των αγροτών, για τους οποίους οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν ένα «ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας».
Το Παρίσι τάσσεται υπέρ «του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής» για να προστατευθούν οι αγρότες από τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών και την αστάθεια των παγκόσμιων αγορών, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υιοθετήσει έναν διευρυμένο προϋπολογισμό των 27 χωρών-μελών, αλλά θέτει πολλούς όρους, όπως τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών που ακολουθούνται και την υιοθέτηση νέων, καθαρών πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την πρόταση για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού μετά την αποχώρηση της Βρετανίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Stef Blok.
«Η υφιστάμενη πρόταση είναι απαράδεκτη για την ολλανδική κυβέρνηση.
Τα έσοδα της ΕΕ μειώνονται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αν μειωθούν τα έσοδα, θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Την αντίδραση και της Πολωνίας προκάλεσαν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες θα μπορούσαν να στερήσουν πόρους από τη χώρα με αφορμή τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης.
Ο πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Konrad Szymański προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα εξισορροπεί τις ανάγκες των χωρών-μελών της ΕΕ.
«Ο δρόμος προς τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ακόμη πολύ μακρύς», τόνισε.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της, η Κομισιόν εισηγείται τον «περιορισμό στην πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ» στην περίπτωση που κάποια χώρα παραβιάζει το κράτος δικαίου, μια πρόταση άνευ προηγουμένου.
«Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υγιή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική εφαρμογή του προϋπολογισμού.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε έναν νέο μηχανισμό που θα επιτρέψει να προστατεύουμε τον προϋπολογισμό από κινδύνους που συνδέονται με ανεπάρκειες στο κράτος δικαίου», εξήγησε ο Juncker.
«Πρόκειται για έναν γενικό μηχανισμό που δεν στοχεύει συγκεκριμένες χώρες-μέλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρώτη ενημέρωση 15:17:53, Τετάρτη 2 Μαΐου 2018
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης