Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Περαιτέρω μείωση στα NPLs των ιταλικών τραπεζών, το 2017 - Αναγκαία και νέα μέτρα

tags :
DBRS: Περαιτέρω μείωση στα NPLs των ιταλικών τραπεζών, το 2017 - Αναγκαία και νέα μέτρα
Η DBRS αποτιμά θετικά τις προσπάθειες των ιταλικών τραπεζών για μείωση των προβληματικών δανείων 
Οι προσπάθειες των ιταλικών τραπεζών να συρρικνώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχουν αρχίσει να αποδίδουν, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η DBRS, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, εμπόδια στον δρόμο της εξυγίανσης.
Όπως αναφέρεται, τις προσπάθειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ιταλίας εμποδίζουν μεταξύ άλλων οι χρονοβόρες διαδικασίες είσπραξης και η έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης.
«Από το 2016, οι τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων».
Κατά το περασμένο έτος, το σύνολο των ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων συρρικνώθηκε κατά 18%, σε 183 δισεκ. ευρώ (ή 82 δισεκ. ευρώ, μετά από προβλέψεις), ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιπέδων προβλέψεων και εκχωρήσεων.
Ως ποσοστό επί του συνόλου των ακαθάριστων δανείων, ο όγκος των NPLs διαμορφωνόταν σε 14% (7% μετά από προβλέψεις) τον Δεκέμβριο 2017, έναντι 18% (9% μετά από προβλέψεις) ένα χρόνο νωρίτερα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την άποψη του καναδικού οίκου, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων φθάσει σε επίπεδο παρόμοιο με τον τρέχοντα ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η DBRS αναμένει από τις ιταλικές τράπεζες να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να βελτιώσουν το οικονομικό τους προφίλ.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της έκθεσης:



   

Σε έκθεσή της τον περασμένο Μάρτιο, ο οίκος χαρακτήριζε ως «μέτρια» χαρακτηρίζει την κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών κατά το περασμένο έτος.
Συνολικά, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας (παρατίθενται στο παρακάτω διάγραμμα) παρουσίασαν καθαρά κέρδη ύψους 12,5 δισεκ. ευρώ, έναντι ζημιών 14,7 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από εφάπαξ οφέλη, όπως οι εξαγορές, επισημαίνεται.
Ο καναδικός οίκος υπογραμμίζει πως οι ιταλικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, εξαιτίας και των αυξανόμενων προσδοκιών από πλευράς ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για επιτάχυνση στη μείωση των NPLs.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετά πιστωτικά ιδρύματα έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίο, αν επιτευχθούν, θα συρρικνώσουν το ποσοστό -επί των συνολικών ακαθάριστων δανείων- των NPLs στο 10%, έως το 2019-2020.



Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 -συνολικά- για τις εξεταζόμενες τράπεζες βελτιώθηκε στο 12,6% -από 11,5%- στα τέλη του περασμένου έτους.



Διαβάστε: DBRS: Ανεπηρέαστη η αξιολόγηση της Ιταλίας από το εκλογικό αποτέλεσμα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης