Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εισηγμένες με πρωταγωνιστικό ρόλο το 2017

tags :
Οι εισηγμένες με πρωταγωνιστικό ρόλο το 2017
Η ενίσχυση της κερδοφορίας έφερε νέες θέσεις εργασίας
Η «Coca  Cola», η «Μυτιληναίος», η «ΓΕΚ  ΤΕΡΝΑ», η «Τέρνα  Ενεργειακή», η «Motor  Oil», η «Aegean» και η «Jumbo» είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ανάμεσα στις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης κ. Μάνος  Χατζηδάκης.
Οι παραπάνω εταιρείες εμφάνισαν οικονομικά μεγέθη υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι κλάδοι που ξεχώρισαν ήταν των Μεταφορών και του Υγεία καθώς παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας.
Οι δυνατοί ισολογισμοί και οι ικανοποιητικές επιδόσεις ήρθαν ακόμη από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», τη «Βιοχάλκο», την «Grivalia Properties», τη «Σαράντης», την «ΕΥΑΘ», την «Sunlight», την «Ευρωπαϊκή Πίστη», την «FFGroup» και την «Καρέλιας». Στην κατηγορία των πιο μικρών επιχειρήσεων οι εταιρείες όπως είναι το «Πλαίσιο», η «Flexopac», η «Ελτον Χημικά», η «Quest Holdings», η «ΓΕΚΕ», η «Κρι – Κρι», η «AS Company», η «ΕΛΤΡΑΚ», η «Καράτζης», η «Ικτίνος», η «Mermeren Combinat», η  «Κανάκης», η «Elinoil», τα «Πλαστικά Κρήτης», η «Πετρόπουλος» και η «Autohellas».
Μεγέθη κατώτερα  των προσδοκιών σύμφωνα με τους αναλυτές παρουσίασαν οι εισηγμένες «ΑΒΑΞ», η «Forthnet» και η «Τράπεζα Αττικής».
Σύμφωνα με την ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακή η ποιοτική ανάγνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης που πέρασε διαπιστώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα  διατηρησιμότητας των οικονομικών μεγεθών.
Το στοιχείο που δημιουργεί προσδοκίες είναι το ύψος των επισφαλειών που έχουν περιοριστεί σημαντικά στις εμπορικές επιχειρήσεις με τις διοικήσεις των εταιρειών εμφανίζονται πρόθυμες να διανείμουν μεγαλύτερος μέρος των κερδών τους προς τους μετόχους.
Πάντως η άνοδος του τζίρου όπως και η βελτίωση της κερδοφορίας στηρίχθηκαν σε πωλήσεις σε αγορές του εξωτερικού.
Οι διοικήσεις των εταιρειών ενισχύουν τη στρατηγική που τους δίνει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας.
Τα «καλά» νέα συνδέονται και με τη διαφαινόμενη έξοδο της χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και τη μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου, Θετικό διαγράφεται το μέλλον για τις εμποροβιομηχανικές  επιχειρήσεις αφού κατάφεραν να εμφανίσουν καθαρά κέρδη 2,5 δισ. ευρώ παρότι ο τζίρος παραμένει στάσιμος.
Οι εφεδρείες των επιχειρήσεων για ακόμη καλύτερες ημέρες είναι η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους όσο και από τη μείωση της φορολογίας.
Οι εφεδρείες αναμένεται να έχουν σημαντικό ρόλο την επόμενη διετία που θα δώσουν προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των καθαρών κερδών των εισηγμένων.
Το 2018 ξεκινά με υψηλές προσδοκίες και προοπτικές χάρη στα επιτεύγματα του 2017.
Το  δεδομένο που ενθαρρύνει είναι ότι η αύξηση της κερδοφορίας φέρνει νέες θέσεις εργασίας.  
Από τις 170 εισηγμένες οι 106 του Χ.Α. προχώρησαν σε αύξηση του προσωπικού τη χρονιά που πέρασε.
Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 7,7% στα 9 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 151,9% στα 2,8 δισ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο κατά 8,6% στα 66,4 δισ. ευρώ το 2017.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης