Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η ΕΚΤ προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια με tier 1 ή tier 2;

Γιατί η ΕΚΤ προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια με tier 1 ή tier 2;
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη φάση των κεφαλαιακών ενισχύσεων θα έχει ομολογιακά δάνεια και υβριδικές εκδόσεις κυρίως όμως ομολογιακά tier 2
Πριν λίγα χρόνια για τις εποπτικές αρχές τα ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 ή υβριδικά tier 1 δεν θεωρούνταν ύψιστης ποιότητας κεφάλια.
Αυτό ίσχυε και αυτό συνεχίζει να ισχύει τα ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 μόνο από την ονομασία τους – μειωμένης εξασφάλισης – δεν αποτελούν ποιοτικά κεφάλαια.
Όμως στο παρελθόν αυτό το είδος των κεφαλαίων διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο καθώς ως στοιχεία παθητικού Liability Management Exercises (LMEs) συμμετείχαν ενεργά και προαιρετικά στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 των ελληνικών τραπεζών.
Τα LMEs ομόλογα, προνομιούχες μετοχές, ομολογιακά δάνεια tier 1 και tier 2 κ.α. χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν εξολοκλήρου για να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Μετατράπηκε το ομολογιακό tier 2 σε μετοχές προαιρετικά κ.α. και με αυτό τον τρόπο διασφαλίστηκε ότι δεν θα εμπλακούν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το 2015 δεν ενεργοποιήθηκε το bail in επειδή οι τράπεζες βρήκαν κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές και επειδή προαιρετικά πολλά ομολογιακά μετατράπηκαν σε μετοχές.
Τα ομολογιακά tier 1 και tier 2 πλέον επανέρχονται στο προσκήνιο.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν διαθέτουν ομολογιακά  ή άλλα στοιχεία Liability Management Exercises.
Εξαίρεση αποτελούν η Eurobank που μετέτρεψε τις προνομιούχες 950 εκατ σε ομολογιακό tier 2 ίδιας αξίας 950 εκατ. και το cocos δηλαδή ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές της Πειραιώς 2 δισεκ.
Η ΕΚΤ και ο SSM προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να εκδίδουν ομολογιακά και υβριδικά κυρίως γιατί θέλει οι τράπεζες να διαθέτουν ισχυρά αναχώματα για τους καταθέτες.
Οι τράπεζες όπως η Πειραιώς και η Eurobank αλλά και η Εθνική και Alpha bank θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολογιακών tier 2 έως 2 δισεκ. αφενός για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους αφετέρου για να δημιουργήσουν αναχώματα προστασίας στους καταθέτες.
Χρονικά μέσα στις επόμενες 60-90 ημέρες μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις από τις τράπεζες.
Εάν – υπόθεση εργασίας – στο μέλλον μια τράπεζα έχει κεφαλαιακό πρόβλημα πέραν των ιδιωτών μετόχων και πριν εμπλακούν οι καταθέτες…..θα συμμετάσχουν οι κάτοχοι ομολογιακών ή υβριδικών στην ανακεφαλαιοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη φάση των κεφαλαιακών ενισχύσεων θα έχει ομολογιακά δάνεια και υβριδικές εκδόσεις κυρίως όμως ομολογιακά tier 2.
Από τις α΄ 4μηνο του 2019 στο τραπέζι θα έρθουν οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης