Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι Γερμανοί δεν βαρέθηκαν ακόμα;

tags :
Οι Γερμανοί δεν βαρέθηκαν ακόμα;
Η εμμονή της Γερμανίας κατά της Ελλάδας και κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ξεπερνάει και την εμμονή του Αλέξη Τσίπρα με το clean exit…
Τι κι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει καταπατήσει κάθε κόκκινη γραμμή που είχε ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, να πάρει ελάφρυνση χρέους και ο Αλέξης Τσίπρας να φορέσει επιτέλους γραβάτα…
Τι κι αν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους…
Τι κι αν στο Eurogroup του 2016 έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για να εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος…
Η Γερμανία ακόμα επιμένει ότι δεν είναι απαραίτητα τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου πέρασε σε ένα άλλο… επίπεδο υποστηρίζοντας ότι ΔΕΝ υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος...

Για την ιστορία και μόνο παρακάτω περιγράφονται τα μέτρα για το ελληνικό χρέους που έχουν συμφωνηθεί από το 2016:
-Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για την αποπληρωμή της δόσης για το χρέος του 2018.
-Χρήση των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM, την παροχή στην Ελλάδα των κερδών από ANFA και SMPs (από το δημοσιονομικό έτος 2017) και την χρήση τους ως «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών,
-Διαχείριση παθητικού-πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επισήμων δανείων προς την Ελλάδα, με μείωση του επιτοκιακού κόστους και επέκτασης της περιόδου ωρίμανσης.
-Εφόσον απαιτηθεί αναδιάρθρωση για ορισμένα δάνεια του ESFF (π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αναδιάρθρωση των αποσβέσεων του EFSF και της επιτοκιακής διαφοράς) ώστε το ύψος του GFN να παραμείνει στο επίπεδο που έχει ορισθεί, για να είναι σύμφωνο το ΔΝΤ αλλά χωρίς εξτρά επιβάρυνση του EFSF ή των κρατών που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα».

...και η γαλλική πρόταση

Ως γνωστόν στο τραπέζι βρίσκεται και μια πρόταση εκ Παρισίων για ένα «μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής» που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας: η Αθήνα θα καταβάλλει μεγαλύτερες δόσεις αν η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν επιβραδύνεται, μια διαδικασία που οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως παρέχει στους μετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια.
Ωστόσο, απέναντι σε αυτό το σχέδιο βρίσκεται η Γερμανία που θέλει να διατηρήσουν ένα βαθμό ελέγχου στις αποπληρωμές της Ελλάδας.
Εξάλλου, τις πληροφορίες ότι η Γερμανία ζητάει η ελάφρυνση του χρέους να παρέχεται υπό όρους επιβεβαίωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως είπε με τη «γραμμή» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διαφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί, ενώ αυτό που ζητάει είναι κόντρα στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.
Είναι πασιφανές ότι η εμμονή της Γερμανίας κατά της Ελλάδας και κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ξεπερνάει και την εμμονή του Αλέξη Τσίπρα με το clean exit… (σσ. όπως είπε μια συνάδελφος).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης