Το επόμενο διάστημα θα δείξει, αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστηριακό ρητό “Sell in May and go away

tags :
Το επόμενο διάστημα θα δείξει, αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστηριακό ρητό “Sell in May and go away
Με τις Παγκόσμιες Αγορές να μην ξεμένουν ποτέ από θέματα
Το επόμενο διάστημα θα δείξει, αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστηριακό ρητό “Sell in May and go away

Π.Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλό 3 μηνών, με το βλέμμα και πάλι στραμμένο προς το υψηλό τριών ετών των 900 μονάδων. Εξέχον κομμάτι της Αγοράς οι Τράπεζες, που με την υπαραπόδοσή τους έπαιξαν (επιτέλους) θετικό ρόλο για την επενδυτική ψυχολογία και με δεδομένη τη στάθμισή τους στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
  • Το “έξυπνο χρήμα” φαίνεται να προεξοφλεί το επιτυχές κλείσιμο των “stress tests” και την αποφυγή άμεσης ανάγκης για Τραπεζικές ΑΜΚ.
  • Το κλίμα συνεπικουρεί και η νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης του Ελληνικού ομολόγου, που έπεσε εκ νέου κάτω από το 4%, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και τις προκλήσεις της Γείτονος Χώρας.
Σε διεθνές επίπεδο, “ημέρα Fed” η χθεσινή, με τη Νομισματική Αρχή των ΗΠΑ να ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα παρεμβατικά επιτόκια στη Χώρα, καθώς και τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.
  • Το Δολάριο έχει τρέξει εντυπωσιακό σερί το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενο την υπεραπόδοση των οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ, σε σχέση με αυτούς σε Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία.
  • Επιπλέον εισροές κεφαλαίων στο Δολάριο προκαλούνται από το αυξανόμενο spread μεταξύ των Αμερικανικών και των υπόλοιπων Κρατικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Με τις Παγκόσμιες Αγορές να μην ξεμένουν ποτέ από θέματα, το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστηριακό ρητό Sell in May and go away”, που συνιστά στους Επενδυτές να αυξάνουν το ποσό των διαθεσίμων τους, καθώς η εποχικότητα του διαστήματος Μαϊου – Οκτωβρίου θεωρείται αρνητική.

Με την τιμή του Πετρελαίου σε υψηλά αρκετών ετών και λόγω των γεωπολιτικών ρίσκων στη Μέση Ανατολή, με την ΕΚΤ να μοιάζει μπερδεμένη, αναφορικά με τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση απόσυρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και με τον Αμερικανό Πρόεδρο να είναι όλο “εκπλήξεις”, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η δεκαετής, σχεδόν, “bull market” της Νέας Υόρκης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
  • Απαιτητική, φυσικά, η συγκυρία και για όσους (λίγους αν κρίνουμε από τους όγκους συναλλαγών) τοποθετούνται ακόμη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο…
  • Kαθώς αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό θα επηρεάσει σημαντικά και τα εντός των τειχών τεκταινόμενα.
http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης