Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά τα stress tests δεν θα αλλάξει τίποτε στις τράπεζες - Στον SSM «βλέπουν θετικά» τις ΑΜΚ - Ψευδαίσθηση η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Μετά τα stress tests δεν θα αλλάξει τίποτε στις τράπεζες - Στον SSM «βλέπουν θετικά» τις ΑΜΚ - Ψευδαίσθηση η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Άρα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, έχουν αδύναμα κεφάλαια όταν μάλιστα από τα κεφάλαια αυτά τα 21,2 δισεκ. είναι DTA αναβαλλόμενος φόρος και επίσης έχουν αδύναμη ρευστότητα.
Η ψευδαίσθηση ότι μετά τα stress tests θα αλλάξουν πολλά στις ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσει, τα stress tests δεν θα πρέπει να μεταφραστούν ως επιτυχία αλλά ως παράταση χρόνου στις τράπεζες να βρουν κεφάλαια με καλύτερες συνθήκες και χωρίς την πίεση της ανακεφαλαιοποίησης.
Ο υφυπουργός οικονομίας ο Πιτσιόρλας ανέφερε ότι με τα θετικά stress tests οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία.
Πρόκειται για μια πλάνη, μια ψευδαίσθηση μια αυταπάτη που θα αποδειχθεί λίαν συντόμως.
Μετά τα stress tests οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και να αναζητούν λύσεις στα ίδια εμπόδια.
Γιατί όμως μετά τα stress tests δεν θα αλλάξει τίποτε στις ελληνικές τράπεζες;

1)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αδύναμους ισολογισμούς.
Μέχρι οι ελληνικές τράπεζες να φθάσουν στο 10% NPEs στο σύνολο των δανείων ή 18 δισεκ. από 49% ή 95 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου θα συνεχίσουν να τελούν υπό την ομηρία των προβληματικών ανοιγμάτων.
Οι τράπεζες έχουν αδύναμα business model, αδύναμα κέρδη και αδύναμους ισολογισμούς χωρίς διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων και χωρίς εναλλακτικούς μηχανισμούς.
Να σημειωθεί ότι έχουν χάσει τα Βαλκάνια ως πηγή εσόδων ενώ δεν μπορούν ακόμη να αγοράζουν κρατικό χρέος για να ενισχύσουν τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις.

2)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αδύναμα κεφάλαια.
Οι τράπεζες έχουν περάσει τα stress tests και αυτό είναι επιτυχία έτσι κάπως θα το μεταφράσουν πολλοί.
Αυτή η μετάφραση είναι λάθος.
Το stress tests θα οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα, οι τράπεζες κέρδισαν χρόνο ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους χωρίς την πίεση της αποτυχίας.
Αρχικά θα εκδώσουν ομολογιακά tier 1 ή κυρίως tier 2 και από τις αρχές 2019 θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Στον SSM ήδη διάκεινται θετικά στην ιδέα ότι οι ελληνικές τράπεζες σε βάθος μηνών θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.

3)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αδύναμη ρευστότητα αφενός γιατί ακόμη ορισμένες εξαρτώνται από το ELA το οποίο θα τελειώσει αρχές ή μέσα 2019 αφετέρου για το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι 58 δισεκ.
Η μείωση που σημειώνεται στο χάσμα δανείων προς καταθέσεις δεν οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων αλλά στην μείωση των δανείων.

Άρα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, έχουν αδύναμα κεφάλαια όταν μάλιστα από τα κεφάλαια αυτά τα 21,2 δισεκ. είναι DTA αναβαλλόμενος φόρος και επίσης έχουν αδύναμη ρευστότητα.

Τι θα δείξουν τα stress tests στις 5 Μαΐου 2018;

Alpha bank 9,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Εθνική 6,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 6,8% με 6,75% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Πειραιώς 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο

Με όρους συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας – total capital ratio – στο δυσμενές σενάριο του stress tests η Alpha bank και η Eurobank ισοβαθμούν περίπου με την Alpha bank στο 9,5% και την Eurobank 9,25%.
Η Εθνική στο 6,9% και η Πειραιώς στο 5,9%.
H ισοβαθμία της Alpha bank με την Eurobank στο stress tests στα συνολικά κεφάλαια θα κινήσει την περιέργεια αλλά έχει λογική γιατί η Eurobank προσθέτει στα κεφάλαια της και τα 950 εκατ ομολογιακό tier 2 που προήλθε από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών.

Το stress tests αποτρέπει την υποχρέωση της άμεσης αύξησης κεφαλαίου με μετοχές.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους μέσω υβριδικών κεφαλαίων ή κατά το πιθανότερο ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 αρχικά και από τις αρχές του 2019 σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ψευδαίσθηση η αναπτυξιακή τράπεζα

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ακόμη και εάν συσταθεί θα περιθωριοποιηθεί καθώς η δύναμη πυρός της θα είναι πολύ περιορισμένη….
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί το νέο αφήγημα της κυβέρνησης που μάλιστα αποτελεί βασική πρόταση του Νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου.
Η Αναπτυξιακή τράπεζα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε παλαιές παραδοχές.
Δηλαδή την Μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε τράπεζα με την στήριξη κεφαλαίων διεθνών οργανισμών.
Όμως το σχέδιο αυτό – δυστυχώς – έχει εξεταστεί ακόμη 2 φορές και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 3 φορές τα τελευταία χρόνια και το εγχείρημα πάντα κατέληγε σε αδιέξοδο.
Ποια είναι τα εμπόδια αυτού του εγχειρήματος και γιατί η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί ένα υπερφίαλο σχέδιο χωρίς αντίκρισμα;
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζεται στην μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε τράπεζα.
Πρωτίστως να δούμε ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το ενεργητικό φθάνει στα 7,5 δισεκ. τα δάνεια κυρίως στεγαστικά σε δημοσίους υπαλλήλους – και όχι μόνο – είναι ύψους 4 δισεκ. οι καταθέσεις 4,8 δισεκ. οι παρακαταθήκες 2 δισεκ. και τα κεφάλαια 490 εκατ ευρώ.
Δηλαδή με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια τα 490 εκατ ευρώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων τους ως προς την χορήγηση δανείων αν και λόγω καταθετικής βάσης έχει καλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι πρωτίστως Ταμείο.
Το Ταμείο δεν μπορεί να εκχωρήσει την περιουσία στο 100% οπότε εάν υπάρξει μια απόσχιση δραστηριοτήτων ένα μέρος θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ένα άλλο θα ενσωματωθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει το μέγεθος ίσως και μικρότερο της Attica bank οπότε είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στην οικονομία.
Να ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό banking με 252 δισεκ. ενεργητικό και 32 δισεκ. κεφάλαια ή 27,5 δισεκ. tangible book έχει υποτυπώδη παρέμβαση στην οικονομία λόγω των σωρευμένων προβλημάτων που εμφανίζει.
H Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι πολύ πιο πιθανό να αποτελέσει εργαλείο παρέμβασης του κράτους στο banking παρά να στηρίξει την εθνική οικονομία.
Μια αναπτυξιακή τράπεζα για να μπορέσει να είναι αναπτυξιακή πρέπει να έχει πάνω από 4-5 δισεκ. κεφάλαια και μεγάλη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Οι καταθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι μόνο ιδιωτών αλλά και Ταμείων.
Με ποια κριτήρια θα χορηγεί δάνεια η Αναπτυξιακή Τράπεζα και πόσο ρίσκο θα έχουν αυτές οι επενδύσεις;
Είναι προφανές ότι ελλείψει καταθέσεων στο σύστημα η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης και οι άλλοι τρόποι είναι πολύ συγκεκριμένοι.
Πως θα χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα ελλείψει ελάχιστων collaterals;
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα υπάγεται στον SSM ή θα είναι κρατική οντότητα που θα ελέγχεται από το ελληνικό κράτος το οποίο θα είναι ο βασικός μέτοχος;
Προφανώς τα προβλήματα είναι πολλά.
Η προσπάθεια σύστασης Αναπτυξιακής Τράπεζας επανέρχεται ως εναλλακτικό σενάριο, μπορεί να αποτελεί ένα καλό θεωρητικό αφήγημα αλλά πρακτικά είναι ανεφάρμοστη λύση.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ακόμη και εάν συσταθεί θα περιθωριοποιηθεί καθώς η δύναμη πυρός της θα είναι πολύ περιορισμένη….
Τα δε σενάρια ότι υπερεθνικοί επενδυτικοί οργανισμοί θα έρθουν να επενδύσουν κεφάλαια και ρευστότητα στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα….γιατί δεν κάνουν κάτι πιο απλό.
Να επενδύσουν στις υφιστάμενες τράπεζες στην Ελλάδα που έχουν δομές και συστήματα, εποπτεύονται από την ΕΚΤ και τον SSM και γενικώς είναι φερέγγυοι οργανισμοί.
Να ληφθεί υπό ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα για να λειτουργήσει με τα κριτήρια ενός τραπεζικού ιδρύματος με αξιοπιστία θα πρέπει να περάσουν 3 με 4 χρόνια τουλάχιστον.
Το πείραμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα έχει την τύχη και άλλων εγχειρημάτων του κράτους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης