Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άλμα» 12% για τον δείκτη φόβου VIX της Wall Street, εν μέσω πιέσεων στις αμερικανικές μετοχές

tags :
«Άλμα» 12% για τον δείκτη φόβου VIX της Wall Street, εν μέσω πιέσεων στις αμερικανικές μετοχές
Σημαντική άνοδο καταγράφει ο δείκτης CBOE Volatility Index (VIX), εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed
Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα (3/5/2018) ο δείκτης CBOE Volatility Index (VIX), αντικατοπτρίζοντας μία άνοδο της μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για μια επικείμενη άνοδο του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να προβεί σε μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Ειδικότερα, περί τις 18:30, ο VIX, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, ενισχυόταν κατά 12% σε ημερήσια βάση, γύρω στις 18 μονάδες, όντας σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 6 Απριλίου 2018.


Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχονται οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί περισσότερο από 1,3%, στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Fed.


H Fed διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια, κίνηση απόλυτα αναμενόμενη, ωστόσο οι επενδυτές φαίνεται ότι αρχίζουν να ανησυχούν για τις μελλοντικές προθέσεις της τράπεζας.
Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τόνισε ότι ο δομικός πληθωρισμός (το στοιχείο το οποίο εξετάζει) βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει, γεγονός που μάλλον θα μπορούσε να της επιτρέψει να ακολουθήσει μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική.
Σημειώνεται ότι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed ή ενισχυμένες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τείνουν να ασκούν πιέσεις στις μετοχές, καθώς οδηγούν υψηλότερα και το κόστος δανεισμού.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και δασμούς ύψους 150 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο, όπου σήμερα (3/5) και αύριο (4/5) θα έχει κρίσιμες διαπραγματεύσεις με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους.
Σημειώνεται ότι το ιστορικό χαμηλό του δείκτη VIX, το οποίο σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2017, είναι οι 8,84 μονάδες, ενώ από την αρχή του 2018 ο δείκτης καταγράφει άνοδο άνω του 61%.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο δείκτης «εκτοξεύτηκε» πάνω από τις 30 μονάδες, εν μέσω ενός μαζικού sell-off στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης