Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aπώλειες στις ευρωαγορές, στο -0,88% ο DAX, με macro και εταιρικά στο επίκεντρο - Στην Κίνα τα «βλέμματα»

Aπώλειες στις ευρωαγορές, στο -0,88% ο DAX, με macro και εταιρικά στο επίκεντρο - Στην Κίνα τα «βλέμματα»
Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα «βλέμματα» στρέφονται στις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και σε εταιρικά και μακροοικονομικά στοιχεία
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (3/5/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στις εμπορικές συζητήσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, αλλά και σε εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,73% χαμηλότερα, στις 384,62 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν με αρνητικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,88% στις 12.690,15 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,54% στις 7.502,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,50% χαμηλότερα στις 5.501,66 μονάδες.


Πτώση 6,8% κατέγραψε η μετοχή της Adidas, καθώς οι πωλήσεις στο α’ τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η εταιρεία αθλητικών ανέφερε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ωστόσο οι επιδόσεις στη μονάδα της Reebok ήταν απογοητευτικές.
Αντίθετα, άνοδο 2,4% σημείωσε η μετοχή της Veolia, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα τριμήνου.
Η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε κατά 0,4%, παρά τα μειωμένα κέρδη που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2018, αναθεωρώντας παράλληλα επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, τα κέρδη της γερμανικής εταιρείας υποχώρησαν κατά 6,2% στα 1,95 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω πτώση, στα 1,53 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές άσκησαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση για τον Απρίλιο του 2018, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να απομακρύνεται περαιτέρω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,2% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον προηγούμενου μήνα, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.
Η Κομισιόν, που δημοσίευσε σήμερα τις εαρινές προβλέψεις της, αναμένει ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει ισχυρή το 2018 και θα επιβραδυνθεί ελαφρώς το 2019, με ρυθμούς 2,3% και 2,0 % στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη ξεπέρασαν τις προσδοκίες του 2017 και ανήλθαν σε 2,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και δασμούς ύψους 150 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο, όπου σήμερα (3/5) και αύριο (4/5) θα έχει κρίσιμες διαπραγματεύσεις με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, το Πεκίνο σχεδιάζει να αντισταθεί σε οποιεσδήποτε πιέσεις από την αμερικανική πλευρά, αν και εκτιμά ότι το καλύτερο και το πιο συμφέρον και για τις δύο πλευρές είναι προσπαθήσουν να βρουν λύσεις μέσα από τη διαπραγμάτευση.
Συγκεκριμένα, ο Mnuchin θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο και στενό συνεργάτη του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping σε θέματα οικονομίας.
Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει πως εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή πρόσθετων μέτρων κατά των κινεζικών προϊόντων, θα ανταποδώσει.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης