Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το πετρέλαιο στα 88 δολάρια το βαρέλι

Γιατί η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το πετρέλαιο στα 88 δολάρια το βαρέλι
Γιατί η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το πετρέλαιο στα 88 δολάρια το βαρέλι
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο όπως η Σαουδική Αραβία.
Όμως, οι οικονομικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε νέα έκθεσή του, στην οποία κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο να προχωρήσουν με μεταρρυθμίσεις.
Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, οι εμπορικές εντάσεις, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η «αυστηρή συρρίκνωση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών» είναι μερικές από τις πιθανές παγίδες που βρίσκονται μπροστά.
Αλλά το ΔΝΤ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα χρέους ορισμένων χωρών - παραγωγών πετρελαίου.
«Η επιτάχυνση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, εάν τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και η ρευστότητα θα είναι λιγότερο διαθέσιμη, θα επηρεάσει τις χώρες με υψηλό επίπεδο χρέους - κυρίως χώρες εισαγωγής πετρελαίου όπου το μέσο χρέος υπερβαίνει το 80% (του ΑΕΠ), δήλωσε στο CNBC η J. Azour, διευθύντρια του ΔΝΤ για την Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία.
«Ορισμένες χώρες κατάφεραν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρηθεί η δυναμική εκεί και να αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα διαρθρωτικά ζητήματα», δήλωσε η Azour.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να συνεχίσει τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενοι σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιο Vision 2030 που πρωτοστάτησε ο πρίγκιπας διάδοχος του Mohammed bin Salman.
Οι νέοι φόροι, η μείωση του ελλείμματος, οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και οι επενδύσεις σε μη πετρελαϊκούς τομείς της οικονομίας είναι καθοριστικής σημασίας.
Ενώ οι οικονομίες των εξαγωγέων πετρελαίου έχουν βελτιωθεί καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί, η οικονομική ανάπτυξη «προβλέπεται να παραμείνει πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα πετρελαϊκών σοκ πριν από το 2014», ανέφερε το ΔΝΤ.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους θα λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην οικονομία, περιορίζοντας το βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανήσουν για να βελτιώσουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Και για τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές για την πλήρη εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της.
Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το Βασίλειο χρειάζεται μια τιμή περίπου 88 δολάρια το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αυξηθεί το 2018 στο 1,7%, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,5% το 2017.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, οι βελτιωμένες προοπτικές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κρατικών δαπανών.
«Αυτή η αναμενόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης δεν είναι ένα δωρεάν γεύμα», δήλωσε ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics.
«Το παλιό μοντέλο μιας οικονομίας που οδηγείται από τις κρατικές δαπάνες και χρηματοδοτείται από πετρέλαιο δεν έχει αλλάξει».
Η Σαουδική Αραβία ανταποκρίθηκε στις συμβουλές του ΔΝΤ λέγοντας ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δεν θα αλλάξει την πορεία που έχει χαράξει η χώρα στην οικονομική διαφοροποίηση.
«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα συμβάλουν μόνο στη μείωση του ελλείμματος και στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Abdullah Al-Jadaan στο CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης