Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μέτοχοι παξιμάδι και οι τράπεζες παντεσπάνι – Δυσβάσταχτα χρηματοοικονομικά κόστη για δεκάδες εισηγμένες

Οι μέτοχοι παξιμάδι και οι τράπεζες παντεσπάνι – Δυσβάσταχτα χρηματοοικονομικά κόστη για δεκάδες εισηγμένες
Αναλυτικά παραδείγματα σύγκρισης χρηματοοικονομικού κόστους με λειτουργικά αποτελέσματα
Μπορεί να καταγράφεται μείωση των επιτοκίων δανεισμού στις τελευταίες χρήσεις, και οι τράπεζες να αναχρηματοδοτούν δάνεια εισηγμένων με ευνοϊκούς όρους και πολλές φορές με διαγραφή τόκων και κεφαλαίου, αλλά το κόστος για πολλές εταιρείες παραμένει δυσβάσταχτο.
Η πτώση των πωλήσεων λόγω κρίσης ή επιχειρηματικών αστοχιών μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το βάρος που πέφτει στα αποτελέσματα από τα χρηματοοικονομικά κόστη.
Πολλές είναι οι εισηγμένες που δουλεύουν για τις τράπεζες εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να βλέπουν ζημιές ή περιορισμένη κερδοφορία.
Αρκετές ζημιογόνες έχουν χρηματοοικονομικά κόστη υψηλότερα των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).
Η ΣΙΔΜΑ για παράδειγμα έχει χρηματοοικονομικό κόστος 6,3 εκατ. ευρώ με EBITDA 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ η Μπήτρος με EBITDA επίσης 5,8 εκατ. ευρώ είχε επιβάρυνση από χρηματοοικονομικά 6,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2017.
Η FG Europe με κέρδη εκμετάλλευσης 5, εκατ. ευρώ είχε επιβάρυνση 7,3 εκατ. ευρώ και η Βιοκαρπέτ με 1,6 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε με χρηματοοικονομικά 3,01 εκατ. ευρώ.
Στην Ιντρακόμ τα κέρδη εκμετάλλευσης ήταν 21,2 εκατ. ευρώ και τα χρηματοοικονομικά κόστη 21 εκατ. ευρώ.
Στην Ιντρακόμ Κατασκευές τα κέρδη εκμετάλλευσης ήταν 6.3 εκατ. ευρώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα 13,1 εκατ. ευρώ.
Για εγγυητικές μόνο είχε έξοδα 4,3 εκατ. ευρώ.
Η MIG είχε χρηματοοικονομικό κόστος 48,6 εκατ. ευρώ και λειτουργικό κέρδος 40,8 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΓΕΚΑ είχε EBITDA 6,8 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικό κόστος 6,2 εκατ. ευρώ.
Η Δρομέας με EBITDA 1,99 εκατ. ευρώ είχε κόστη 1,2 εκατ. ευρώ.
Η Ντρουκφάρμπεν με EBITDA μόλις 0,4 εκατ. ευρώ είχε κόστη 2,1 εκατ. ευρώ.
Η Αφοί Κορδέλου με EBITDA 3,5 εκατ. ευρώ είχε κόστη 1,88 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να μείνουν κέρδη στους μετόχους μόλις 201 χιλ. ευρώ.
Γίνεται φανερό πως αν υποχωρούσαν περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού των εισηγμένων η βελτίωση στην τελική γραμμή θα ήταν μεγάλη.
Άλλωστε όπως αναφέρουν και στην ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων μείωση 1% των επιτοκίων δανεισμού φέρνει ενίσχυση των καθαρών κερδών και της καθαρής θέσης κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το ύψος των συνολικών δανείων.
Η πίεση προς τις τράπεζες από τις εισηγμένες είναι μεγάλη εδώ και μήνες με αποτέλεσμα πολλές προβληματικές εταιρείες να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια και με διαγραφές τόκων και κεφαλαίου.
Αυτό έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από υγιείς εταιρείες, οι οποίες εξυπηρετούν κανονικά τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, καθώς συγκρίνουν τα δικά τους επιτόκια με των προβληματικών εταιρειών και ζητούν αντίστοιχους όρους, χωρίς αποτέλεσμα πολλές φορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης