Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο πλευρό του Julian Assange ο Γιάνης Βαρουφάκης

tags :
Στο πλευρό του Julian Assange ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκφράζει την αλληλεγγύη του στον ιδρυτή των Wikileaks, Julian Assange 
Στο πλευρό του ιδρυτή των Wikileaks βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο Julian Assange τιμωρείται για την επιλογή του να τα βάλει με εταιρείες και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
«Η όλη ιδέα πίσω από τα Wikileaks είναι να ακολουθήσουν τις ίδιες τεχνολογίες που επιτρέπουν στην NSA, τη Google κ.λπ. να σας μετατρέψουν σε πηγή δεδομένων, και να γυρίσουν αυτό εναντίον τους, για να μετατρέψουν εσάς σε πιο αδιαφανείς και αυτούς σε πιο διαφανείς.
Αυτό πληρώνει (σσ: ο Julian Assange)», έγραψε στο Twitter το κίνημα DiEM25, με το hashtag «#ReconnectAssange», παραθέτοντας το βίντεο από την ομιλία του κ. Βαρουφάκη.



Από τις 28 Μαρτίου 2018, η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει στερήσει από τον Julian Assange την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, στην πρεσβεία της Εκουαδόρ στο Λονδίνο, επικαλούμενη τη δραστηριότητα του ιδρυτή των WikiLeaks, ειδικά με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που «έθεταν σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και άλλα έθνη».
Ο Julian έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, από το 2012, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές και την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τότε κατηγορείτο για σεξουαλικό έγκλημα.
Ο ιδρυτής των WikiLeaks φοβήθηκε ότι στη συνέχεια θα εκδίδετο από τη Σουηδία στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για την αποκάλυψη εκατομμυρίων σελίδων απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συλλάβουν τον Assange με το που θα εξέλθει της πρεσβείας, καθώς κατηγορείται για την διαφυγή του, όταν ακόμη οι κατηγορίες στη Σουηδία ήταν σε ισχύ (πλέον έχουν απορριφθεί).
Ο Julian Assange γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1971 στην Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία (πηγή: Wikipedia).
Την δεκαετία του 1980 ανήκε σε μία ομάδα χάκερ με το όνομα «International Subversives». To 1991 η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, μάλιστα, έκανε έφοδο στο σπίτι του. Καταδικάστηκε για 24 σχετικά αδικήματα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση 2.400 δολαρίων Αυστραλίας.
Το 1994 αποφάσισε να δουλέψει ως προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού.
Το 1995, δημιούργησε το Strobe, την πρώτο ελεύθερο port scanner ανοιχτού κώδικα. Συμμετείχε στην ανάπτυξη του PostgreSQL,ενώ βοήθησε τεχνικά τον Σούλετ Ντρέιφους στο βιβλίο Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier.Το 1997, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δημιούργησαν την Rubberhose deniable encryption για το Linux κατά της κρυπτανάλυσης Rubber-hose.
Το 1999 καταχώρησε το domain leaks.org.
Μεταξύ 2003 και 2006 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Φυσική και Μαθηματικά, αλλά δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο.
Το 2006 ιδρύεται το WikiLeaks.
Ο Assange, μέλος του 9μελούς συμβουλίου του Wikileaks, σύντομα γίνεται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του στον Τύπο. Ενώ οι εφημερίδες τον περιγράφουν ως «διευθυντή» ή «ιδρυτή» του Wikileaks, ο ίδιος δεν αποκαλεί έτσι τον εαυτό του, αλλά λειτουργεί ως αρχισυντάκτης του, ενώ έχει δηλώσει ότι έχει την τελική απόφαση στη διαδικασία της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονται στο site.
Όπως και όλοι οι άλλοι που εργάζονται για το site, είναι εθελοντής, άνευ πληρωμής.
To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008.
Το 2010 σε ψηφοφορία του Βρετανικού περιοδικού New Statesman ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα «50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον Κόσμο το 2010».
Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Sam Adams, από την Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA σχετικά με την ακεραιότητα και την ηθική στον τομέα της πληροφοριοδότησης.
Επίσης ψηφίστηκε από το περιοδικό Utne Reader (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας», ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς» για το 2010.
Το 2010 υπήρξε ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2010.
Στην διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού μάλιστα κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, Recep Tayyip Erdogan.
Η επιλογή από το περιοδικού όμως ήταν ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος στη ψηφοφορία είχε έρθει 10ος.
To 2011 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Ειρήνης του Σίδνεϊ και το Δημοσιογραφικό βραβείο Μάρθα Γκέλχορν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης